Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dramatisk ökning av hot och våld mot bussförare

Polisbil

Antalet anmälda fall av våld och hot mot bussförare har nästan fördubblats sedan 2008. Foto: Kristoffer Thessman.

Antalet anmälda fall av hot och våld mot bussförare ökade med över 80 procent från år 2008 till 2011. Det skriver Kommunalarbetaren, som har  granskat alla anmälda tillbud och arbetsplatsolyckor inom linjetrafiken med buss i Sverige från 1 januari 2008 till och med 31 december 2011.

År 2008 rapporterades det 85 fall om hot och våld in till Arbetsmiljöverket, 2011 hade den siffran stigit till 157.

Det betyder att det i genomsnitt händer tre gånger i veckan att en bussförare utsätts för hot eller våld. Händelserna varierar från spottloskor och knytnävsslag till rena dödshot. Allt oftare utsätts också bussförare för laserbeskjutning.

Däremot förefaller rånen vara mindre vanliga än 2005 när Kommunalarbetaren gjorde en motsvarande undersökning.

Peter Larsson, ombudsman på Kommunal med ansvar för bussförarfrågor, säger till tidningen att ansvaret för utvecklingen faller på såväl polis som på politiker.

– Vi tar inte hand om ungdomarna. Förut hade vi fritidsgårdar, nu springer ungarna på stan vind för våg. Jag ser det som ett samhällsproblem som inte bara drabbar inte bara bussförare. Man förstår inte konsekvenserna av sitt handlande.

– Det måste till mer resurser till polisen så att de kan arbeta förebyggande och vara ute och visa sig och till kommunerna så att de unga har nånstans att vara.

Kommunal aviserar nu också att det kan bli aktuellt att stoppa biljettviseringen på bussarna.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2017 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)