Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Chockhöjda biljettpriser hotar i väst

Det kan bli mycket dyrare de närmaste åren att ta bussen i Västra Götaland. Foto: Ulo Maasing.

De som reser med buss och tåg i Västra Götaland kan räkna med kraftigt höjda biljettpriser de närmaste åren. Västra Götalandsregionens årskostnader för kollektivtrafiken kommer fram till 2017 att öka med en miljard till drygt fyra miljarder.

Om inte regionen ställer upp med ytterligare en miljard via skattsedeln kommer Västtrafik att antingen bli tvunget att dra ner trafiken eller höja biljettpriserna kraftigt, skriver Göteborgs-Posten.

Mimmi von Troil(M), vice ordförande i Västtrafiks styrelse vill att självfinansieringsgraden i kollektivtrafiken ökar, alltså att resenärerna via biljetterna betalar en större del av vad trafiken kostar. Ökningen av självfinansieringsgraden bör enligt henne ske från 54 till 55-58 procent. Västtrafiks långtidsprognos talar istället om en minskad självfinansiering till 52 procent.

Det skulle, enligt G-P, innebära årliga prishöjningar för resenärerna på sju – åtta procent under de kommande fyra åren, totalt 35 – 40 procent. Under förra året genomförde Västtrafik två prishöjningar om sammanlagt 12,3 procent.

Leif Blomqvist(S), styrelseordförande i Västtrafik, säger till tidningen att han är beredd att slåss för ökade anslag till kollektivtrafiken men anser prishöjningar oundvikliga. Han hoppas dock att de kan hålla sig under fem procent om året.

Det är ändå kraftigare än de allmänna prishöjningarna i samhället.

Share Dela

Taggat som: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)