Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kärnavfall grunden till ny kustbuss?

Kärnkraftverket i Forsmark. En planerad förvaringsanläggning för kärnavfall i Formark kan bli basen för en ny kustbuss mellan Norrtälje och Gävle. Foto: Vattenfall.

Politiker i fem kommuner längs Upplandskusten, från Norrtälje till Gävle, vill ha en ny busslinje som knyter ihop kommunerna, rapporterar SR P4 Gävleborg och SR P4 Uppland. Kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, Jacob Spangenberg säger att han gärna ser en buss i halvtimmen på sträckan längs väg 76.

Han pekar på att det kommer att göras stora investeringar på Forsmarkshalvön om man där ska etablera slutförvaring av avfall från landets kärnkraftverk.

– Det kommer att kräva mycket kompetent personal. För det ändamålet är det viktigt med bra kollektivtrafik.

Planerna är ännu bara på idéstadiet och bygger på ett samarbete mellan de fem kommunerna längs vägen, det vill säga Gävle, Älvkarleby, Östhammar, Tierp och Norrtälje.

Spangenberg hoppas på att trafiken ska vara igång om ett par år, under förutsättning att SL, UL och X-trafik slantar upp de nödvändiga pengarna.

Gävleborgs landstingsråd Eva Tjernström är även ordförande i trafikutskottet inom Landstinget och säger sig vara öppen för ett samarbete.

– Är man flera som kan samarbeta så ser jag det som en möjlighet snarare än ett hinder, säger hon till SR Gävleborg.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)