Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Nödvändigt göra bussföraryrket mer attraktivt”

Ulrika Bokeberg, kollektivtrafikdirektör i Västra Götalandsregionen. Foto: Kenny Stolpe.

Bussföraryrkets attraktivitet behöver lyftas på olika sätt, genom till exempel en bättre arbetsmiljö, men också genom bättre utbildningar. Det ansåg företrädare för en rad olika aktörer som är engagerade i kollektivtrafiken och dess utveckling i Västra Götaland vid ett möte på tisdagen. Bakgrunden till mötet var den hotande förarbristen i kollektivtrafiken.

Förarbristen i sin tur hotar det mål som Västra Götalandsregionen har satt upp om att antalet resor med kollektivtrafiken i regionen ska fördubblas fram till år 2025.

– Stora pensionsavgångar väntar och vi måste lyfta frågan redan nu för att säkerställa att det finns bra förarutbildningar med tillräckligt många platser. Likaså att vi lockar tillräckligt många elever och att vi rekryterar rätt personer till yrket.

– Det är något som kräver samarbete mellan många olika parter, säger Ulrika Bokeberg, kollektivtrafikdirektör i Västra Götalandsregionen.

Med på mötet fanns representanter från Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Svensk kollektivtrafik, Västra Sveriges Bussbranschförening och Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

– Förarutbildningarna har hittills haft fullt fokus på att framföra fordon, medan yrket idag allt mer handlar om service och att ta hand om resenärer.

– Vi behöver anpassa utbildningarna bättre med mer fokus på service. Vi kan också bli bättre på att rekrytera och utbilda personer från yrken där denna kompetens redan finns, till exempel inom vård, hotell och handel, säger Ulrika Bokeberg.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)