Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ta bussen – bli friskare! Fördubblat kollektivresande ger mångmiljardvinster

Praktisk friskvård. Foto: Trivector Traffic.

De som reser med kollektivtrafik är friskare än de som kör bil. Det konstateras i en aktuell undersökning där man har studerat på vilket sätt och i vilken omfattning som kollektivtrafik bidrar till ökad folkhälsa. I projektet, som har genomförts av konsultföretaget Trivector i Lund, har man jämfört hur olika färdsätt påverkar hälsan.

Resultatet är entydigt: kollektivresenärer är friskare än bilförare.

Det beror på att kollektivtrafikresenärer går eller cyklar ungefär fyra gånger så mycket som bilister, och det är just den här fysiska motionen som gör att kollektivtrafikresenärerna ökar sin hälsa.

Promenaden eller cykelturen till och från bussen, spårvagnen eller tåget medför i och för sig att man utsätts för olyckor, buller och luftföroreningar i något högre grad, men de positiva effekterna från fysisk aktivitet i samband med kollektivtrafikresande är så stora att de väger upp för de negativa effekterna.

– Vi har studerat risken för att skadas eller dödas i en trafikolycka, exponeringen för hälsovådliga luftföroreningar, exponeringen för trafikbuller samt fysisk aktivitet i form av gång och cykling i samband med kollektivtrafikresor, berättar Anna Clark, projektledare på Trivector Traffic.

I projektet har man också studerat hur folkhälsan skulle påverkas om resandet med kollektivtrafik skulle fördubblas mellan år 2006 och 2020, alltså som kollektivtrafikbranschen satt upp som mål.

Om fördubblingsmålet nås och alla nya resor med kollektivtrafik ersätter bilresor, skulle detta innebära en samhällsekonomisk folkhälsovinst på 17 miljarder per år.

Undersökningen presenteras på Transportforum i Linköping som inleds på onsdagen.

Bussmagasinet.se finns naturligtvis på plats i Linköping och kommer att rapportera utförligt därifrån.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)