Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal semesterkritiska till Nobina

Kommunal-199x3001Fackförbundet Kommunal och Sveriges största bussoperatör, Nobina har hamnat i strid om Nobinamedarbetarnas semestrar, skriver tidningen Kommunalarbetaren. Enligt tidningen kräver Nobina att anställda som arbetar helg tar ut två dagars extra semester om de vill ha fyra veckor ledigt. Kommunal anser att det är ett avtalsbrott och förbereder nu att gå till central förhandling.

Bakgrunden är att Nobina har meddelat Kommunal att företaget avser att tillämpa semesterlagen utifrån vad som står där. Nobina menar att anställda som tar ut fyra veckors semester bara har rätt till betald ledighet till och med fredagen i den fjärde veckan om de har arbetshelg i slutet av perioden. Om medarbetaren vill vara ledig med betalning även under den fjärde helgen ska ytterligare semester eller kompledighet tas ut.

Clas Hellsing, ombudsman för Kommunal i Västra Svealand säger till Kommunalarbetaren att det inte går att ta strid med Nobina med hänvisning till semesterlagen eftersom lagen säger att de anställda har rätt till ledighet under helgen i vecka fyra, men inte att ledigheten ska vara betald.

Istället anser Kommunal att Nobina bryter mot kollektivavtalets regler om fridygn.

–  Om helgen i semestervecka fyra är arbetsdagar blir det för många arbetsdagar och övertidsersättning ska i så fall utgå, säger Hellsing till tidningen.

Nobinas personalchef Eva Nelson säger att företaget anpassar sig till vd som redan gäller hos andra företag i branschen.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)