Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sänkt lönsamhet men ökad bussförsäljning för Scania

Scanias orderingång på bussar lyfte kraftigt under det första halvåret. Foto: Scania.

Scanias orderingång på bussar lyfte kraftigt under det första halvåret. Foto: Scania.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania fick under det första halvåret se rörelseresultatet minska till 3 971 miljoner kronor jämfört med 4 257 miljoner kronor förra året. Det framgår av Scanias delårsrapport som presenterades på fredagsförmiddagen. Scania förklarar det försämrade resultatet med att den starka kronan och en tuff priskonkurrens pressade resultatet. Högre fordonsvolymer och bättre kapacitetsutnyttjande hade en positiv effekt.  Orderingången för bussar var under det första halvåret i år betydligt starkare än samma tid i fjol.

Scanias orderingång för bussar ökade totalt sett med 42 procent till 4 421 (3 124) enheter under de första sex månaderna 2013 jämfört med samma period 2012.

Under andra kvartalet steg orderingången med 21 procent till 1 870 (1 550) enheter. I Europa steg orderingången till 336 enheter från en låg nivå under andra kvartalet 2012. Uppgången var främst relaterad till Polen, Tyskland och Storbritannien.

Jämfört med andra kvartalet ifjol sjönk orderingången med 28 procent i Latinamerika. Nedgången var främst relaterad till Chile där Scania erhöll en stororder ifjol.

I Asien ökade orderingången till 483 (230) bussar jämfört med andra kvartalet 2012, i huvudsak hänförligt till en stororder i Taiwan. Orderingången i Afrika och Oceanien steg med 59 procent med uppgång i Sydafrika och Australien.

Scanias leveranser av bussar uppgick till 3 065 (2 836) enheter under första halvåret 2013. Under andra kvartalet ökade leveranserna med 16 procent till 1 682 (1 447) enheter jämfört med motsvarande period 2012.

I Europa minskade leveranserna med 24 procent i jämförelse med andra kvartalet 2012. I Latinamerika var leveranserna upp med 56 procent. I Asien minskade leveranserna med 12 procent medan leveranserna av bussar i Afrika och Oceanien sjönk med 23 procent under andra kvartalet.

Nettoomsättningen för bussar sjönk med 14 procent till MSEK 2 857 (3 305) under första halvåret 2013 och under andra kvartalet minskade omsättningen med 18 procent till MSEK 1 526 (1 856).

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten.

Share Dela

Taggat som: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)