Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt fler kommuner släpper ifrån sig färdtjänsten

Färdtjänstbussar på rad. Foto: Ulo Maasing.

Färdtjänstbussar på rad. Foto: Ulo Maasing.

För inte så många år sedan upphandlade de flesta kommuner i landet själva färdtjänsten. Den är en kommunal angelägenhet men kommunerna har rätt att överlåta utförandet av både färdtjänst och riksfärdtjänst till den regionala kollektivtrafikmyndigheten – något som allt fler kommuner gör.

En kartläggning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort visar att 133 av landets 290 kommuner i april hade överlåtit färdtjänstverksamheten.

I sex län hade samtliga kommuner lagt över färdtjänsten på den regionala kollektivtrafikmyndigheten: Stockholm, Kalmar, Gotland, Blekinge, Örebro och Dalarnas län.

I sju län hade ingen kommun lämnat ifrån sig färdtjänsten. Dessa län är Uppsala, Sörmland, Jönköping, Västra Götaland, Västmanland, Västernorrland och Västerbotten. I Västra Götaland upphandlar och samordnar dock den regionala kollektivtrafikmyndigheten färdtjänsten.

19 kommuner planerar en överlåtelse och åtta kommuner har tagit upp frågan till diskussion. I Jönköpings län planerar till exempel samtliga 13 kommuner en öv

Share Dela

Taggat som: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2017 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)