Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Bättre upphandlingar krävs i kollektivtrafiken”

Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Foto: SKL.

Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Foto: SKL.

Kommuner och landsting måste bli bättre när de upphandlar kollektivtrafik och använda de modellavtal som branschen har tagit fram. Det är inte svårt, samtidigt som det ger bättre ekonomi, miljö och tillväxt. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape och Pia Kinhult(M) i SKL:s styrelse i en debattartikel i Dagens Samhälle. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har tillsammans med branschorganisationerna nyligen presenterat nya modellavtal som sgör att man kan få fler resenärer för mindre pengar.

I debattartikeln pekar de båda på att offentliga aktörer i fjol upphandlade kollektivtrafik för 32 miljarder kronor. Men kostnaderna för kollektivtrafiken ökar snabbare än resandet.

– Som utvecklingen ser ut i dag får inte medborgare tillräckligt mycket kollektivtrafik för pengarna. De krav som ställs i upphandlingarna ger på många håll inte tillräckligt hög kvalitet, skriver de båda företrädarn för SKL.

– Vi uppmanar kommuner och landsting runt om i landet att använda det instrument som nu beställare och entreprenörer har tagit fram tillsammans. Genom att välja rätt typ av avtal går det att göra en viktig insats för ekonomin, miljön och tillväxten på en och samma gång.

Anders Knape och Pia Kinhult lyfter fram Skåne som ett bra exempel.

– Region Skåne har följt den tidigare versionen i sina upphandlingar. Man har dragit nytta av branschens samlade erfarenheter och tagit fram upphandlingsunderlag som fokuserat på funktionella krav och fler resenärer. Detta har gett goda resultat. Vi hoppas att fler följer Skånes exempel.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)