Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Enklare pendling med sammanslagna länstrafikbolag”

Sydsvenska Handelskammaren vill att  Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg och Kalmar Länstrafik slås samman till Sydtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Sydsvenska Handelskammaren vill att Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg och Kalmar Länstrafik slås samman till Sydtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Slå samman länstrafikbolagen i Kalmar-, Blekinge-, Kronoberg-, Halland- och Skåne län till ett enda länstrafikbolag – Sydtrafiken. Då kan pendlandet underlättas för de 80 000 personer i Sydsverige som varje dag pendlar över en länsgräns till jobbet. Det anser Sydsvenska Handelskammaren som har undersökt hur människor pendlar över länsgräns i Sydsverige.

I en ny rapport, Sydtrafiken – gränslöst resande, menar man att kollektivtrafiken i Sydsverige kan bli mer tillgänglig genom ökad användarvänlighet.

Handelskammaren menar att ökad tillgänglighet är nyckeln till att matchningen på arbetsmarknaden ska bli bättre genom att företagens rekryteringsområde växer.

– Det finns fortfarande glapp och brister som drabbar resenärer när de passerar en länsgräns som innebär att resan blir jobbigare och tar längre tid. Det blir både besvärligare att pendla och företaget får svårare att rekrytera från andra sidan länsgränsen, som i sin tur påverkar företagens arbetsmarknad och matchning säger Gustaf Lorentz, analyschef på Sydsvenska Handelskammaren.

Handelskammaren vill att kollektivtrafiken i södra Sverige ska ha gemenssmm betalningssystem, resegarantier, reseplanerare och information.

Man anser också att resorna över länsgräns tar för lång tid.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)