Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare kämpar för att hålla sig vakna

Keolisbuss i Stockholm. Hur sömnig är föraren? Foto: Ulo Maasing.

Keolisbuss i Stockholm. Hur sömnig är föraren? Foto: Ulo Maasing.

Nästan varannan bussförare är ibland så trött på jobbet att han eller hon får kämpa för att hålla sig vaken. Det visar en studie vid VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, som presenterades på Transportforum i Linköping som avslutades på torsdagen.

Forskaren Anna Anund har gjort en undersökning av trötthet på jobbet bland bussförare på bussföretaget Keolis. Undersökningen visade att 45 procent av förarna ofta kände sig så trötta när de kör att de måste kämpa för att över huvud taget hålla sig vakna.

– Att vara så här sömnig att man måste kämpa mot sömnigheten motsvarar att köra under påverkan av alkohol på 0,8 promille. Det är allvarligt. Mellan två till fyra gånger i månaden eller oftare har man den här känslan, säger Anna Anund till Sveriges Radio P4 Östergötland.

I vår ska en undersökning om trötthet på jobbet att genomföras bland bussförare i Linköping.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)