Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Bit inte fast er vid överspelat transportmedel”

AFSLTorsdagens besked från Trafikverket att man kommer att förorda att staten bidrar med stadsutvecklingspengar till spårvägen i Lund mottogs med entusiasm från spårvägsförespråkarna, men har mötts av stark kritik från motståndarna. De 370 miljoner som Trafikverket avser att rekommendera regeringen att bidra med innebär att nästan en femtedel av alla stadsmiljöpengar i hela landet under två år skulle gå till spårvägen i Lund.

Något beslut om pengarna har dock ännu inte fattats.

Aktionsgruppen Spårvägsfritt Lund kommenterar beskedet så här:

” Ge gärna Lund statliga pengar, Trafikverket, men till att utveckla en tyst, utsläppsfri trafik med laddningsbara elbussar inom hela Lund, inklusive byarna, och inte till spårväg. Det säger Aktion för Spårvägsfritt Lund som en kommentar till dagens besked att Trafikverket nu är positiv till att ge statliga pengar till spårvägen.


AFSL menar att det skulle vara ett gigantiskt och historiskt misstag om spårvägen byggs i Lund, både ur stadsmiljö- och kollektivtrafiksynpunkt.

– Det är också ett ekonomiskt vågspel där Lundabornas pengar står på spel, säger Cecilia Holm ordförande i AFSL. 

Omvärlden förändras drastiskt. På bara några år har utvecklingen av laddningsbara elbussar varit enorm, spårväg är ett historiskt transportsätt.

AFSL menar att det är omdömeslöst att binda så enorma belopp för en enskild transportsträcka när det finns flexibla lösningar som kan anpassas till ändrade förutsättningar, t ex när planer plötsligt ändras. Man tänker osökt på den stora osäkerheten vad gäller sjukhusets framtid och ev nybyggnationer på annan ort eller plats.


– Lundapolitikerna bör utnyttja den kompetens inom elbussområdet som finns, inte minst på vårt eget LTH och universitet och tänka framtid – inte låsa fast sig vid ett historiskt och överspelat transportsätt som spårväg, säger Börje Hed, föreningens vice ordförande.”

Trafikverkets rekomendation har kommit till efter en omfattande lobhyingkampanj från flera håll, bland annat lobbyorganisationen Spårvagnsstäderna där spårvägnstillverkare och vissa konsultbolag ingår.

Aftonbladet avslöjade nyligen att Lunds Kommun har köpt propaganda för spårvägar från PR-byrån Aspekta på sammanlagt över en kvarts miljon kronor.  En stor del av kostnaden gällde en partsinlaga som argumenterade för spårvägarna som av kommunen beskrivs som ”en enkel broschyr”.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)