Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Inte fel försöka avsätta skyddsombud”

Arrivabussar i norra Storstockholm. Arriva gjorde inte fel när man försökte förmå Kommunal att avsätta huvudskyddsombudet vid Råstadepån, säger Arbetsdomstolen. Foto: Ulo Maasing.

Arrivabussar i norra Storstockholm. Arriva gjorde inte fel när man försökte förmå Kommunal att avsätta huvudskyddsombudet vid Råstadepån, säger Arbetsdomstolen. Foto: Ulo Maasing.

Det var inte fel av Arriva att försöka avsätta fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud i Råstadepån i Sundbyberg i norra Storstockholm. Det slås fast av Arbetsdomstolen. ”Olyckligt”, säger man från Kommunal om domstolens ställningstagande.

Det var under den infekterade konflikt mellan förare och företag som rådde sedan Arriva vintern 2012/2013 tog över busstrafiken i norra Storstockholm som företaget begärde att Kommunal skulle avsätta huvudskyddsombudet.

Arriva ansåg att huvudskyddsombudet själv hade blivit ett arbetsmiljöproblem på garaget och framförde vid en förhandling med Kommunal önskemålet att facket skulle avsätta huvudskyddsombudet.

Reaktionerna från Kommunal blev häftiga.

– Fullständigt oacceptabelt. Det visar på vilken fackföreningsfientlig syn som företaget har. Det stärker vår bild av att Arriva vill skrämma våra förtroendevalda och medlemmar till tystnad, förklarade Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal då.

Kommunal stämde Arriva till Arbetsdomstolen för föreningskränkning, men domstolen slår nu fast att företaget hade rätt att försöka få Kommunal att avsätta huvudskyddsombudet.

Domstolen konstaterar också att företaget inte på något sätt hotade vare sig Kommunal eller huvudskyddsombudet.

Kommunals ombudsman Susanne Gällhagen säger till Sveriges Radio P4 Stockholm att hon anser det ”olyckligt att arbetsgivaren har den kritikrätt som domen ger utslag för och att ett skyddsombud inte kan agera fullt ut utan risk för att arbetsgivaren ska kunna be oss att avsätta skyddsombudet.”

– Man valde från företaget att gå på skyddsombudet istället för att lösa problemen, säger hon till SR P4 Stockholm.

Share Dela

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

  1. Domen betyder att Arbetsgivaren kan ” avskeda ” obekväma Skyddsombud och tillsätta ett Skyddsombud som lyder företagets Chefer och vet sin plats.
    Nu kan inte ett Skyddsombud som följer regelverket känna sig trygg i sin yrkesroll som skyddsombud. Frågan är, vilka signaler skickar domen när det gäller arbetsmiljöarbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)