Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk turistbuss i dramatisk tunnelbrand

Blue-lightEn svensk turistbuss med kinesiska turister ombord var på tisdagen inblandad i en dramatisk brand i Gudvangatunnelen i Norge. Enligt norska medier har fem personer förts till sjukhus, fyra av dem med allvarliga skador. 37 personer evakuerades ur tunneln. Av dessa var 32 från bussen.

Räddningstjänsten fick vid 13.30-tiden larm om att en buss stod i brand i  den 11 kilometer långa tunneln. Bussen befann sig cirka 500 meter inne i tunneln. Bussen uppges tillhöra en underleverantör till bohuslänska Ellös Buss.

Vid 14.30-tiden meddelade räddningstjänsten att det brann med öppna lågor i tunneln och en timme senare rapporterades att branden var släckt.

Andreas Demerholtz, vd för Ellös Buss, säger till den norska dagstidningen Bergens Tidende att han har varit i kontakt med föraren som har berättat att han märkte att bussen började brinna inne i tunneln. Föraren evakuerade då passagerarna och försökte släcka branden med bussens brandsläckare, men branden blossade upp igen.

Då använde föraren en av brandsläckarna i tunneln, men inte heller då lyckades han släcka branden.

Till BT säger Demerholtz att han har talat med föraren som har förts till sjukhus för att ha andats in rök och att föraren då uppgett att han mår bra.

Enligt ett vittne kom det rök från bussen redan innan den körde in i tunneln.

De 32 passagerarna i turistbussen evakuerades av en norsk hotellägare, Olav Hylland, som var först på brandplatsen. Han kom körande med en godsbil från andra hållet, lastade ombord samtliga busspassagerare, vände, och fick på det viset ut dem ur tunneln.

Bussen blev helt utbränd och tunneln är tills vidare stängd för trafik.

Share Dela

Taggat som: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)