Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tolv häktade för smugglingshärva med buss

Värmlands Tingsrätt häktade på rosdagen tolv av de misstän kta i den stora smuggelhärvan med buss som vi tidigare rapporterat om. Fler häktningsförhandlingar äger rum på fredagen. Foto: Janee/Wikimedia Commons.

Värmlands Tingsrätt häktade på rosdagen tolv av de misstänkta i den stora smuggelhärvan med buss som vi tidigare rapporterat om. Fler häktningsförhandlingar äger rum på fredagen. Foto: Janee/Wikimedia Commons.

Den stora smugglingshärva som vi tidigare rapporterat om och där ett värmländskt bussföretag har haft en central roll ledde på torsdagen till att tolv personer häktades av Värmlands Tingsrätt. En person som Ekobrottsmyndigheten hade begärt häktad släpptes av domstolen på fri fot.

Häktningsförhandlingarna ägde rum dels vid Värmlands tingsrätt i Karlstad, dels vid en filial som tingsrätten har upprättat i Malmö med anledning av den stora härvan där 19 personer anhölls på måndagen.

Då greps 28 personer i samband med razzior som tullen, skatteverket och Ekobrottsmyndigheten gjorde i Göteborg, Köping, Karlstad och Helsingborg.  Nio av de gripna försattes senare på fri fot.

Häktningsförhandlingarna mot ytterligare personer i härvan äger rum på fredagen.

De  personer som Ekobrottsmyndigheten har begärt häktade har sina rötter på Balkan, men många av dem är svenska medborgare.

I Helsingborg stoppades och beslagtogs på måndagen en buss ed 700 liter sprit, knappt 2000 liter vin och 8000 liter öl. På de övriga orterna greps personer som har en koppling till bussbolaget.

– Det här är ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia och målet är att med nya metoder slå ut handeln med smuggelsprit. Mängderna alkohol som flödar in över gränsen från Tyskland är chockerande och vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter, sa kammaråklagare Helena Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten på onsdagen.

Först ut att bli häktad var en 52-årig man, bosatt i Karlstad, som misstänks vara en av huvudmännen i härvan. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling, grovt bokföringsbrott samt grovt skattebrott.

Enligt mannens advokat förnekar han brott.

Utredningen beräknas inte vara färdig förrän en bra bit in på hösten.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)