Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Siemens laddar i Norge

Det blir Siemens som levererar laddstationer med mera till Norges första helt batteridrivna busslinje. Bussarna ska levereras av Ebusco. Illustration: Siemens Norge.

Det blir Siemens som levererar laddstationer med mera till Norges första helt batteridrivna busslinje. Bussarna ska levereras av Ebusco. Illustration: Siemens Norge.

Mot slutet av det här året får staden Drammen Norges första helt batteridrivna busslinje. Nu är det klart att Siemens ska leverera laddstationer med mera. Detta sedan företaget och trafikhuvudmannen Brakar har skrivit ett avtal som säkrar elförsörjningen till bussarna på linjen.

Totalt ska sex bussar gå i trafik på den aktuella linjen, linje 51, från Drammens centrum till Mjöndalen. Laddning sker på sex – åtta minuter på ändhållplatserna med automatiska laddningslösningar från Siemens. Laddeffekten är 300 kW och bussarna laddas automatiskt via en pantograf som sänks ner från laddstationen.

– Laddstationen kommunicerar med bussen och ser till att batteriet får precis den energimängd som behövs, säger Lars Andresen i Siemens Norge.

Leveransen från Siemens är en totalentreprenad som förutom själva laddstationerna omfattar allt från grävarbeten och installationer.

I denna första elbussatsning i Drammen ska 15 kilometer elektrifieras. Linjen har cirka 200 000 resenärer om året. Den lösning som Brakar har vant har testats med goda resultat i Hamburg, Göteborg och Stockholm.

Brakar är trafikhuvudman i Buskerud fylkeskommune (motsvarande våra landsting).

– Brakar vill göra kollektivtrafiken ännu mer miljövänlig och Buskerud kommer nu att ligga helt i framkant när det gäller elektriska bussar, kommenterar Brakars vd Terje Sundfjord.

– Om det här blir framgångsrikt kommer vi i framtiden att basera våra satsningar på ren energi och nollutsläppsteknik. Den viktigaste miljöinsats vi kan göra är att få fler att resa kollektivt, cykla och gå. Men elektriska bussar kommer att vara ett viktigt bidrag till bättre stadsluft och mindre buller från trafiken.

Sent förra året blev upphandlingen av själva elbussarna till Drammen klar. Den vanns av holländsk/kinesiska Ebusco. Trafiken på elbusslinjen ska starta i november.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)