Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Bussradar” håller koll på bussen i världen

Översiktsbild över bussarna i Stockholm vid ett visst givet ögonblick. Skärmdump från livemap24.com.

Översiktsbild över bussarna i Stockholm vid ett visst givet ögonblick. Skärmdump från livemap24.com.

För den som är intresserad av att hålla koll på var alla reguljära flyg i världen för ögonblicket befinner sig finns Flightradar24 på nätet. Men för den som vill hålla koll i realtid på bussarna, spårvagnarna eller pendeltågen i en lång rad städer i världen? Jodå, det är bara att gå in på livemap24.com.

Alla städer i världen är naturligtvis inte med, men väldigt många. Så den som från favvofåtöljen hemma känner ett oemotståndligt behov av att veta var bussarna i Berlin, Köpenhamn eller Stockholm befinner sig just i detta ögonblick är informationen bara några tangenttryck bort.

Man skriver in vilken stad man vill söka på och snabbt kommer en karta över den aktuella staden upp. Sedan är det bara att välja trafikmedel. Tycker man att översiktskartan är för plottrig är det bara att zooma in så att man till exempel ser en detaljkarta över sin stadsdel och hur bussar eller tåg befinner sig där. Vill man veta vart en viss buss är på väg klickar man på dess symbol och linjen ritas upp på kartan.

Magi?

Nej, istället bygger livemap24.com på så kallade öppna api:er, alltså samma öppna data som trafikföretagen använder sig av för exempelvis realtidsinformation på hållplatserna eller i sina reseplanerare. Dessa data är tillgängliga för alla utvecklare – och alltså även för livemap24.com.

Share Dela

Taggat som:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)