Relationerna mellan bussoperatören Arriva och facket förvärras nu i snabb takt. På torsdagen krävde Arriva att fackförbundet Kommunal ska avsätta sitt huvudskyddsombud på garaget i Råsta i Sundbyberg, Reza Forghani.
Orsaken uppges enligt P4 Sveriges Radio Stockholm vara att huvudskyddsombudet under en längre tid har riktat kraftig kritik mot arbetsmiljön på arbetsplatsen.
För SR Stockholm bekräftar Per Svensson, ombudsman vid Kommunal, att man som facklig organisation har fått ett krav på att avsätta huvudskyddsombudet vid Råstagaraget, Sveriges största bussdepå.
– Helt oacceptabelt, säger Svensson till SR Stockholm.
– Arriva är inne på våra medlemmars rätt att ute vilka fackligt förtroendevalda som ska företräda dem på arbetsplatsen. Det är som att arbetsgivaren har rätt att leda arbetet, men vi har rätt att utse vilka fackliga företrädare vi vill ha.
Johan Ingelskog, chef för Kommunals enhet för arbetsrätt och kolletivavtal rasar över kravet från Arriva.
– Vi har aldrig tidigare i historien varit med om ett företag eller en arbetsgivarorganisation som agerar på detta sätt. Det är fullständigt oacceptabelt. Arriva är inne på våra medlemmars rätt att utse vilka som företräda dem på arbetsplatsen, säger Johan Ingelskog.
– Det visar på vilken fackföreningsfientlig syn företaget har. Det stärker vår bild av att Arriva vill skrämma våra förtroendevalda och medlemmar till tystnad. Det är ”management by fear” på högsta nivå.
Reza Forghani har varit huvudskyddsombud i nästan sex år. Han har aldrig tidigare kallats till förhandlingar om sitt sätt att sköta uppdraget, uppger tidningen Arbetet. Kommunal hävdar att det finns problem på Arrivas arbetsplatser även på andra håll i Sverige.
– Vi har diskuterat med medlemmar och förtroendevalda inom hela Arriva Sverige. De ger en samstämmig bild, säger Johan Ingelskog till Arbetet.
På onsdagen sa facket Kommunal upp samarbetsavtalet med Arriva, och framförde samtidigt kritik om hur de behandlar sin personal. Bland annat anklagas företaget för att systematisk straffa anställda och fackligt aktiva.
Enligt Dagens Nyheter uppger Storstockholms Lokaltrafik, SL att det i nuläget inte är aktuellt att byta entreprenör. Men klarar inte Arriva att visa upp en förbättring inom två veckor kan det bli en fråga för SL:s styrelse vad som ska göras.
För DN bekräftar SL att man inte har kunnat se någon minskning av antalet klagomål från resenärerna.
Arriva tog över en mycket stor del av kollektivtrafiken i norra Storstockholm i två etapper, dels i augusti, dels i början av januari, sedan man vunnit den största kollektivtrafikupphandlingen någonsin i Sverige. Arrivas vinnande bud låg 24 respektive 30 procent under närmaste konkurrent i de två paket som upphandlingen omfattade.
Arrivas bud låg 500 miljoner kronor under närmaste konkurrent per åt.
Lämna ett svar