Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånskt experiment fick bilister att åka buss och tåg

Både stadsbussar och regionbussar i Skåne har fått många nya resenärer som ett resultat av höstens pendlarexperiment. Foto: Ulo Maasing.

Det skånska pendlarexperiment som genomfördes under oktober och november har fått bilister att mer än tidigare välja buss eller tåg för sina resor. Under hösten fick mer än 30 000 skåningar chansen att testa den skånska kollektivtrafiken genom att under två veckor resa gratis. Nu, när försöket är avslutat, kan Skånetrafiken konstatera att resultatet har varit lyckat.

Intäkterna ökade och resenärerna blev fler.

Av de ca 30 000 provåkarna uppger 30 procent att de reser mer med Skånetrafiken idag. Det  betyder ca 9 200 nya kunder för Skånetrafiken.

I januari 2013 ökade resandet med 8,5 % jämfört med januari förra året. Eftersom även intäkterna har ökat kan man med säkerhet konstatera att en hel del nya kunder har börjat resa med Skånetrafiken och att Pendlarexperimentet är en bidragande orsak.

– Det här visar verkligen att vår satsning på nya kunder har lyckats, Pendlarexperimentet har verkligen gett utdelning. Fler skåningar har upptäckt att det finns ett bra utbud av trafik och att det funkar.

– Lägg därtill att kunna spara pengar, använda restiden till annat och att tåget oftast är snabbare än bilen – många framgångsfaktorer helt enkelt, förklarar Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken

Resandet med Skånetrafikens stadsbussar har ökat mest och där ökar de små städerna som Hässleholm och Ystad mest, men även Malmö ökar med 11,4%. 9% fler resor har gjorts med Skånetrafikens tåg, 4,2% fler resor med regionbuss.

Det positiva resultatet märks också i den telefonundersökning med 500 deltagare i experimentet som har genomförts och utvärderats.

– Pendlarexperimentet är en del i arbetet med strategi att locka fler bilister till kollektivtrafiken och därmed få fler skåningar att använda sig av klimatsmarta transporter. Det är glädjande att så många nya resenärer tycker att kollektivtrafiken underlättar vardagen, säger Mats Persson (FP) regionråd och ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Här är Pendlarexperimentet i siffror:
82 % av dem som använde provåkarkortet säger att de skulle rekommendera sina vänner och bekanta att åka med kollektivtrafiken.

35 % av dem som använde provåkarkortet säger att Pendlarexperimentet påverkat deras syn på Skånetrafiken positivt.

29 % uppger att de reser mer med Skånetrafiken idag än de gjorde innan de var med i Pendlarexperimentet.

66 % använder Jojo Reskassa för att betala sina resor, 12 % har Jojo Period.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)