Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

MalmöExpressen va´ namnet på superbussen

Så ska den se ut, MalmöExpressen. Bild: Skånetrafiken.

 

Nu är det klart med både färg och namn på Malmös nya superbussar som ska börja köra sträckan Stenkällan-Centralen-Västra hamnen i juni 2014. Liksom övrig a stadsbussar i Skåne blir de gröna, men får en annan grön nyans. När Malmöborna själva fick vara med och bestämma blev namnet på de nya bussarna MalmöExpressen.

Vi testade några olika namn på facebook och skanetrafiken.se. ”Malmö” knyter an till staden, och ”Expressen” talar om att bussen är ett snabbt sätt att ta sig genom staden på. Ett bra namn, tycker Mattias Schiöth, projektledare på Skånetrafiken.

MalmöExpressen sätts in på sträckan Stenkällan-Centralen-Västra hamnen och därför kommer linjenumret att vara 5, vilket Stenkällan-Centralen har idag

MalmöExpressen får en annan grön färg än övriga stadsbussar i Skåne. Bild: Skånetrafiken.

MalmöExpressen är en vidareutveckling av stadsbussarna. Det är ett unikt koncept som inte finns någon annanstans i Sverige.

Det innebär ett snabbt sätt att resa som bygger på att man kan stiga på och av i alla fyra dörrarna, själv håller fram sitt Jojo-kort mot kortläsaren för att registrera resan eller köpa biljett (kortläsare finns vid alla dörrarna), att bussen kör i eget körfält på långa sträckor och har signalprioritet för att komma fram både snabbare och med färre inbromsningar och fartökningar.

– Malmö har blivit mer av en storstad och det behövs nya smarta sätt att resa som funkar när staden växer. MalmöExpressen ska gå var femte minut i rusningstid. Du stiger snabbt på och av, reser du en kort sträcka kanske du väljer att stå lutad mot ett stöd, du kanske kollar dagens info på skärmen ombord innan du är framme, säger Mattias Schiöth.

MalmöExpressens linjesträckning. Karta: Skånetrafiken.

MalmöExpressen kommer att ha de välbekanta dubbelriktade pilarna på sidorna. Men den får andra gröna nyanser än andra stadsbussar i Skåne för att skillnaderna i hur man stiger ombord och löser biljett i alla dörrar ska bli tydliga för kunderna.

Den första bussen byggs nu och levereras i början av nästa år. I höst börjar Malmö stad byggandet av bussfilen längs delar av Amiralsgatan. Trafikstart är i juni 2014.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)