Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Infrastrukturministern: Upphandlingar problem för kollektivtrafiklagen

Infrastrukturminister Catharina Elmsätr Svärd. Foto: Ulo Maasing.

Infrastrukturminister Catharina Elmsätr Svärd. Foto: Ulo Maasing.

Bristande samråd med operatörerna och långa avtalstider är fortfarande de största hindren för att få genomslag för kollektivtrafiklagen. Det sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd till bussmagasinet.se i samband med Transportforum i Linköping som inleddes på onsdagen.

Kollektivtrafiklagen infördes för drygt två år sedan. På frågan om erfarenheterna hittills sa infrastrukturministern till bussmagasinet att hon anser att det egentligen är för tidigt att utvärdera lagen.

– Redan för två år sedan sa jag att det skulle ta fem – tio år för att få ett verkligt genomslag, sa infrastrukturministern.

– Men de största hindren som jag ser det idag är de långa tider som man upphandlar kollektivtrafik på. De låser möjligheterna för kommersiella aktörer. Likaså har upphandlarna inte tillräckligt med samråd med exempelvis bussoperatörerna, bland annat när det gäller kraven på fordon.

– Det har inte heller blivit riktigt som jag hade tänkt när det gäller möjligheterna för kommersiella aktörer att köra trafik som konkurrerar med skattesubventionerad.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)