Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här kommer Storstockholms första elbuss !

Här rullar Storstockholms första elbuss på måndagen, på väg från Vikingterminalen till Hagalund i Solna. Foto: Ulo Maasing.

Här rullar Storstockholms första elbuss på måndagen, på väg från Vikingterminalen till Hagalund i Solna. Foto: Ulo Maasing.

Om någon vecka får Storstockholm sin första elbusslinje. Men det blir inte i regi av Storstockholms Lokaltrafik, SL. Den nya linjen är istället resultatet av ett privat initiativ i kombination med en god portion entreprenörsanda. Fredag den 21 mars är det invigning, därefter startar trafiken på den nya linjen som ska ge Hagalunds industriområde i Solna kollektivtrafik. På måndagen kom bussen till Sverige. Bussmagasinet fanns på plats på Vikingterminalen i Stockholm och mötte bussen som kom från Tyskland via Helsingfors.

Solna blir nu tvåa i landet med eldriven busstrafik.

Bara Umeå ligger före, och där har staden efter försök med batteribussar bestämt sig för en storsatsning på helt elektriska bussar. Men till skillnad från i Umeå är elbusslinjen i Solna ett privat initiativ av Humlegården Fastigheter AB.

Det är ett företag som ingår i länsförsäkringsgruppen och en av de större fastighetsägarna i Storstockholm. Verksamheten är inriktad på kontorsfastigheter.

Innan den sätts i trafiken kommer bussen att strajpas. Bild: Humlegården Fastigheter.

Innan den sätts i trafik kommer bussen att strajpas. Bild: Humlegården Fastigheter.

Idag har företaget fastigheter i Stockholm, Solna och Sundbyberg.

Ingen kan missta sig på att den här bussen går på el. Bild: Humlegården Fastigheter.

Ingen kan missta sig på att den här bussen går på el. Bild: Humlegården Fastigheter.

Många av fastigheterna finns i Hagalund i Solna, ett arbetsplatsområde där ett par tusen människor arbetar, men där kollektivtrafik in i området saknas.

Närmaste tunnelbanestation ligger halvannan kilometer bort från arbetsområdet i Hagalund och inga av SL:s busslinjer går in i området.

Åtminstone till en början kommer bussen att gå några timmar i rusningstid morgnar och eftermiddagar. Senare kommer man att ta ställning till en eventuell utökning av trafiken.

Johnny Bryggman, delsö Buss, konstaterade att en timmes körning kostade sex procents batteriladdning. Foto: Ulo Maasing.

Johnny Bryggman, Adelsö Buss, konstaterade att en timmes körning kostade sex procents batteriladdning. Foto: Ulo Maasing.

Att resa med elbussen kommer inte att kosta något.

– För vår del handlar det om att göra Hagalund mer attraktivt för nuvarande och potentiella hyresgäster. Jag tror att vi kommer att få se fler privata initiativ av det här slaget i framtiden, säger Anders Norberg, koordinator drift och teknik på Humelgården.

Till miljöprofilen bidrar inte bara att bussen är emissionsfri. Den är också extremt tyst, både utvändigt och invändigt.

Nappade direkt
Johnny Bryggman på Adelsö Buss nappade direkt när han fick frågan om hans företag var intresserad av att köra den nya linjen som går från Solna Centrum och tunnelbanan in i Hagalund. Han lanserade tanken på en elbuss, något som Humelgården nappade på, inte minst därför att det stämmer överens med företagets miljöprofil.

De premiäråkte elbuss genom Stockholm: Anders Norberg, Humlegården, Johnny Bryggman Adelsö Buss samt Malte Lillestrale, Eurabus svenske representant. Foto: Ulo Maasing.

De premiäråkte elbuss genom Stockholm: Anders Norberg, Humlegården, Johnny Bryggman Adelsö Buss samt Malte Lillestrale, Eurabus svenske representant. Foto: Ulo Maasing.

Den buss som trafiken körs med har under ett år gått som demobuss, först i Hamburg, sedan i Berlin. Till en början hyr Bryggmans företag bussen, en Eurabus,  av leverantören Euracom, men Adelsö Buss har option på att köpa bussen under det år som trafiken inledningsvis körs.

– Under en timmes körning i Stockholm och Solna förbrukade vi sex procent av batteriernas laddning.

– Det är väldigt bra, konstaterar Johnny Bryggman när vi åker med honom från Vikingterminalen i Stockholm och vidare ut på provtur av den kommande linjen.

Uppföljaren, Eurabus 2.0, typgodkändes inom EU i februari. Bild: Eurabus.

Uppföljaren, Eurabus 2.0, typgodkändes inom EU i februari. Bild: Eurabus.

– ”Bränslekostnaderna” blir väldigt låga. Bussen drar omkring 1 kilowattimme per kilometer, vilket innebär att elkostnadernan ligger radikalt under vad motsvarande diesel- eller biogasbuss kostar att köra, säger Malte Lillestrale som är svensk representant för Euracom.

Den aktuella versionen är byggd i Kina, men efterföljaren Eurabus 2.0 som blev EU-godkänd i februari, byggs i Tyskland.

”Solnabussen” är en 11,5 meter lång stadsbuss med en tomvikt inklusive batterier på 11800 kilo och en passagerarkapacitet på upp till 80 personer, ståplatser inräknade. Drivlinan utgörs av en 130 kW, asynkron elmotor som via en kardan driver bakaxeln. Bromsenergin återvinns.

– Därmed har vi en energieffektivitet på 93 procent. Det är skyhögt över exempelvis biogasbussar, säger Malte Lillestrale.

Räckvidden på en laddning uppges av tillverkaren till 200 – 220 kilometer med luftkonditionering påkopplad. Med avstängd AC ökar räckvidden med några mil. Den buss som ska gå i Solna kommer att laddas nattetid på en uppställningsplats i Hagalund.

Taggat som: , , , ,

13 kommentarer »

 1. Bra initiativ! Typiskt att SL inte är först… SL är styrda av politiker som är okunniga om ny teknik, och i många fall direkt fientligt inställda till ny teknik. Vad som är miljövänligt, dvs vad som ger renast luft och minst giftiga avgaser, har SL:s ledning ingen aning om… De fortsätter storsatsa på nedsmutsande, extra törstiga etanolbussar… Och etanolen görs väl med stora insatser av fossil energi, ur bl.a. Spaniens och Frankrikes överskott av vin, mha energikrävande destillation. En verksamhet som kräver massor av ekonomiskt stöd från EU… Sån´t gillar visst Moderater… Vanligt folks skattepengar ska ska gå till storgodsägares vingårdar. Att ta från de vanliga och ge till de rika… (Storföretag betalar aldrig skatt… De skatteplanerar istället… )

  • Stockholm City får nya bussar i sommar. Alla Etanolbussar ska bort. Keolis som bedriver trafiken har köpt in Hybridbussar, RME bussar och Biogasbussar.

  • Nejdå SL är inte emot ny teknik i sig. Däremot har du fortfarande rätt att det styrs av politiker som inte vet vad dom köper för något. Ett stort problem är ju nu också att vad gäller bussbolagen så är det dom själva som styr vad dom vill ha och dom kör ju slut på fordonen inför upphandling och sen köper dom något som är så pass bra och billigt att det jämnar ut sig till nästa gång de ska upphandlas. Istället för att köpa t.ex. elbussar som man borde.

 2. Det är en konsitg sak att dem betecknar den här bussen som ”första elbussen i storstockholm” vilket är ett uppenbart faktafel.
  Det har redan på 80-talet körts olika typer av test/demobussar i stockholm med olika typer av energilagring så bussen klarar sig utan den Traditionella förbränningsmotorn.
  Att också lägga upp en så kallad ”tummen upp” bild där alla parter i projektet deltar visar uppenbarligen om att det inte handlar om en subjektiv skriven artikel.

  Jag tycker att 99% av dem artiklar som skrivs är av mycket bra kvalitet, men den här gången höll det inte måttet.

  • Dessutom kördes det ju trådbussar i Stockholm under flera decenier. Dessa var i allra högsta grad eldrivna!
   Den första rent batteridrivna bussen i kommerciell trafik, hade varit en korrekt beskrivning dock.

 3. Fantastiskt initiativ!! Lycka till.
  Härligt att notera att det även är en bajen buss i grönt och vitt i gnaget land.
  Vad mer kan man önska? 🙂

 4. Håhåjaja – man kan ta sig för pannan när man läser visa kommentarer om svensk kollektivtrafik. Med företrädesvis buss då…
  Vad jag framför allt saknar är insiktsfulla genomtänkta ”åsikter” där det märkliga (?) ordet – ekonomi får en framträdande plats. Kanske då där det huvudsakligen får en ”förklaring” till att den trafik som bedrivs är ekonomiskt lönsam. Av den som kör den…
  OK Ulo & Co – vem tjänar nu grova pengar på att den här trafiken kommer i gång?
  – Adelsö Buss?
  – Humlegårdes Fastigheter AB?
  Jag tror att de allra flesta människor – på något sätt – är för god miljö. Jag är lika säker på att de ”flesta människor” inte alls är benägna att ”offra” något särskilt mycket av den egna ”bekvämligheten” som får stå för både ekonomisk sådan som fysisk sådan.
  Isak skriver:
  ”Istället för att köpa t.ex. elbussar som man borde”.
  Jaså minsann – och vem ska stå för att betala detta ”borde”?
  Får man aldrig veta av alla miljöprofeter inom kollektivtrafiken.
  SL borde skrota de flesta av bussarna och återinföra ungefär samma slags spårvägsnät som man hade i början v 60-talet. Tycker jag – som då körde spårvagn i huvudstaden 60-67 – förutom att spårvagnstrafik är – miljövänligt av bara f-n…
  Va? – visst betydligt dyrare – men varför skulle pengar – just där – ha någon betydelse?
  Någon?

 5. Vad man mer kan önska sig…..? Ja ingen s ä r s k r i v n i n g…..ett gnaget land?
  Vem eller vad har gnagit?
  Eller det kanske ska vara ett gnagetland……?
  Och bajen buss……kanske ska vara Bajenbuss…..?
  🙂

  Fantastiskt initiativ!! Lycka till.
  Härligt att notera att det även är en bajen buss i grönt och vitt i gnaget land.
  Vad mer kan man önska? 🙂

 6. Seattle och San Francisco har tillsammans beställt 530 moderna trådbussar. Dessutom rullar både hybridbussar och spårvagnar i båda städerna. http://www.fleetsandfuels.com/fleet-order/2013/08/seattle-and-san-francisco-trolley-buses/
  Sl provade batteribussar (2 st) redan på 70-talet. Skillnaden mellan SL och utländska bussföretag är att SL prövar och prövar utan resultat, medan andra kör elbussar för fullt.

 7. Artikelförfattaren glömde att Landskrona har fyra el-bussar varav tre konventionella trådbussar och en av slide-intyp som kan gå både på nät- och batteridrift.

 8. För er som tvekar så finns här bildbevis på att det inte är Stockholms första elbussar:
  https://www.youtube.com/watch?v=0p7HL_vlhj8

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)