Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tågstrid i Mälardalen kan bli viktig för bussbranschen

Ett av SJ:s regionaltåg på järnvägsbron över Eskilstunaån. En konflikt mellan SJ och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Mälardalen kan få stor betydelse även för bussbolag som vill köra kommersiell trafik. Foto: Stefan Nilsson/SJ.

Ett av SJ:s regionaltåg på järnvägsbron över Eskilstunaån. En konflikt mellan SJ och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Mälardalen kan få stor betydelse även för bussbolag som vill köra kommersiell trafik. Foto: Stefan Nilsson/SJ.

En konflikt mellan SJ AB och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna (RKM) i Mälardalen kan få stor betydelse för bussbolagen i landet. I grunden gäller nämligen konflikten om RKM med skattesubventionerad trafik ska få konkurrera med trafik som körs på kommersiell grund.

Det är en fråga som blev het häromåret när Storstockholms Lokaltrafik, SL, började köra kraftigt subventionerad pendeltågstrafik till Arlanda flygplats och man gjorde det i direkt konkurrens med Flygbussarna och Swebus. Det senare företaget la senare ner sin trafik mellan Stockholm och Arlanda.

Flygbussarna motsatte sig inte konkurrensen, men hävdade att biljettpriset på tåget skulle motvara åtminstone självkostnadspris för trafiken.

Nu har SJ AB blåst till strid i ett fall om samma principer. Och även om det här handlar om tågtrafik kan följderna bli stora även för busstrafik som körs kommersiellt, men där samhället konkurrerar med hjälp av skattemedel. I dagarna blev det exempelvis klart att Årependeln med buss mellan Duved och Östersund läggs ner i juni – utkonkurrerad av skattefinansierad tågtrafik inom Norrtåg.

Det striden i Mälardalen gäller är den regionala tågtrafiken. Sex landsting i området runt Mälaren vill göra en jätteinvestering i 42 nya regionaltåg till ett sammanlagt pris av fyra – fem miljarder kronor. Investeringen ska ske genom Transitio, ett företag som ägs av 20 landsting/regioner. Transitio äger ett stort antal tåg som används i regionaltrafik runt om i landet.

De sex landstingen vill sätta genom sitt gemensamma bolag MÄLAB hyratågen och sätta in dem i regionaltrafik på ett antal linjer i Mälardalen. Planerna har mötts av en stark reaktion från SJ.Till Sveriges Radio P4 Östergötland uppger SJ:s chefsjurist att landstingen inte får konkurrera med subventionerad trafik där det finns kommersiell trafik.

Därför har SJ överklagat de regionala kollektivtrafikmyndigheternas beslut om allmän trafikplikt på banorna i Mälardalen.

Jan Kyrk, affärschef på SJ, säger till SR Östergötland att bolaget vill köra trafik på bland annat Svealandsbanan, men på andra tågsträckor vill man bara köra en del avgångar.

– Vi kan köra en del av avgångarna, men inte alla eftersom det blir svårt att få lönsamhet i dem. Vi vänder oss främst mot att man upphandlar trafik som biljettintäkterna kan täcka.

– Kollektivtrafiklagen är ganska ny. Den har inte överklagats tidigare, men en ny lag kräver ofta att det skapas praxis. Vi tror att det här är ett sätt att skapa praxis, säger Jan Kyrk.

– Intentionen i lagen är enligt vår mening tydlig. Det offentliga ska etablera kollektivtrafik om det finns behov och när kommersiella företag inte är intresserade av att köra.

Om SJ får domstolen med sig kan det innebära helt nya förutsättningar även för bussföretag runt om i landet att etablera kommersiell trafik.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Kan eventuellt betyda att alla Kommunala bussbolag tvingas lägga ner trafiken med omedelbar verkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)