Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smidigare koll av Resplusbiljetter med ny IT-lösning

En ny teknisk lösning gör det smidigare att kontrollera Resplusbiljetter. Bild: Samtrafiken.

En ny teknisk lösning gör det smidigare att kontrollera Resplusbiljetter. Bild: Samtrafiken.

Nu är det möjligt för trafikföretag att kontrollera Resplusbiljetter optiskt, vilket gör att biljettkontroller kan ske snabbare och smidigare. Detta genom en ny lösning med så kallade aztec-koder på Resplusbiljetter. Genom ett trepartssamarbete har Samtrafiken, Flygbussarna och IT-företaget Linkon tagit fram en lösning för validering av e-biljetter för Resplus. I sitt eget system använder Flygbussarna så kallade aztec-koder som innehåller information om biljetten. Den nya lösningen med aztec-koder på Resplusbiljetterna gör det möjligt för Flygbussarnas förare och värdar att läsa av biljetterna med sin skanningutrustning. Lösningen kan anpassas till andra trafikföretag.

Den nya lösningen förenklar för ombordpersonalen och minskar risken för biljettbedrägerier.

– Vi har haft en önskan att även få denna säkerhetslösning på Resplus-biljetterna. Hittills har vi bara kunnat verifiera biljetterna genom att be om legitimation, vilket inte har varit optimalt ombord på våra bussar. Vi måste ha smidiga rutiner så att passagerarna snabbt kan kliva ombord. Med den här lösningen får vi både effektiv ombordstigning och säkrade intäkter, säger John Daoud, distributionsansvarig på Flygbussarna.

Linkon förser biljetterna med önskad information i aztec-kodformatet. På Resplus e-biljett för egenutskrift (pdf) finns sedan koden tydligt utskriven på biljetten.

I sms-biljetten skickas en länk som leder till en sida med aktuell aztec-kod. Samtrafiken skickar bokningsdata till Flygbussarna som då kan validera biljetterna enligt sina ordinarie rutiner. Avläsningen och validering av biljetten ombord sker enkelt genom att bussförarna och värdarna skannar aztec-koden. Lösningen är framtagen för Flygbussarna, men är skapad så att den kan anpassas till andra trafikföretag.

– Genom att ha en gemensam krypteringsnyckel som bara är känd mellan Linkon och trafikföretaget, kan vi utan problem anpassa den här tjänsten till fler trafikföretag som vill ha sin egen säkerhetskod och sin egen hemlighet, säger Jonas Falk, kundansvarig på Linkon.

På Samtrafiken är vi mycket nöjda med den lösning som vi nu har sjösatt tillsammans och som kan anpassas till alla Samtrafikens partners, säger Laila Berkhahn, tjänsteansvarig för Biljettsamverkan på Samtrafiken.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)