Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismen bara växer och växer

Turismen växer och sightseeingbussarna rullar som aldrig förr. Foto: Ulo Maasing.

Turismen växer och sightseeingbussarna rullar som aldrig förr. Foto: Ulo Maasing.

Turismen i Sverige är snart uppe i 300 miljarder i årsomsättning. Under förra året fortsatte turismen att växa. Omsättningen ökade med nästan fyra procent till 284 miljarder kronor., rapporterar Tillväxtverket. I kölvattnet av den ökade omsättningen skapas allt fler nya jobb.

Totalt var antalet sysselsatta i turistnäringen 173 000 personer, en ökning med 3,3 procent jämfört med året innan. Sedan år 2000 har sysselsättningen inom näringen ökat med 42 000 jobb eller 32 procent.

Turismexporten (den utländska konsumtionen i Sverige) blir alltmer betydelsefull. Under 2013 uppgick turismens exportvärde till 105,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med 2,3 procent jämfört med året innan. Sedan år 2000 har turismexporten ökat med 160 procent. Det kan jämföras med den totala exporten, som har vuxit med 57 procent under samma period.

– Turismens bidrag till den svenska ekonomin växer. Genom ökad kunskap och gemensamma insatser inom näringen kan vi medverka till att stärka turistföretagens konkurrenskraft, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

I Tillväxtverkets årliga publikation Fakta om svensk turism, som Tillväxtverket presenterade på onsdagen, finns mängder av fakta för den som vill veta mer om svensk turism.

Flest inhemska övernattningar under 2013 gjordes i Stock holms län, 7,4 miljoner, och Västra Götalands län, 6,2 miljoner, följda av Dalarna, 4,1 miljoner, och Skåne, 3,7 miljoner. Drygt hälften av alla regioner i Sverige hade ökningar av in- hemska övernattningar under 2013. Procentuellt var ökning- arna störst i Västmanland med 11,8 procent och i Västernorrland med 7,9 procent.

Av årets totala volymer står de tre sommarmånaderna juni – augusti för 43 procent.

Bussen stod för 4,5 procent av resorna vid fritidsresor med övernattning. Foto: Ulo Maasing.

Bussen stod för 4,5 procent av resorna vid fritidsresor med övernattning. Foto: Ulo Maasing.

Vid övernattningsresor, både i arbetet och på fritiden, dominerar bilen som transportmedel. För fritidsresor var bilens andel 75,4 procent. Därefter följde tåg (12,8 procent) och buss (4,5 procent). Flyget hade 3,0 procent och övriga transportmedel 4,3 procent.

Affärsresenärer väljer bilen i betydligt lägre utsträckning. Av affärsresorna gjordes 48,8 procent med bil, 22,7 procent med tåg, 21,6 procent med flyg, 2,4 procent med buss och 4,5 procent med övriga färdmedel.

Antalet utländska övernattningar i Sverige på hotell, stugbyar, vandrarhem, kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter (SoL) och campingplatser var totalt 12,9 miljoner under 2013 motsvarande en ökning med drygt 100 000 övernattningar eller 0,9 procent. Sedan 2009 har övernattningarna ökat med 4,6 procent.

Det utomeuropeiska marknadsområdet har ökat kontinuerligt sedan 2009, totalt med 50 procent, från 1,4 till 2,1 miljoner. Jämfört med 2012 var ökningen under 2013 5,3 procent.

Antalet övernattningar från de nordiska grannländerna minskade med 2,0 procent under 2013 till 4,9 miljoner och var 2,5 procent färre än 2009. Europa utanför Norden, som är det enskilt största marknadsområdet utanför Sverige, ökade under 2013 med 1,9 procent till nära 5,9 miljoner övernattningar, ungefär samma nivå som under 2009.

Av de största fjärrmarknaderna har USA, Kina och Indien ökat kontinuerligt sedan 2009. USA har ökat med 27 procent, Kina med 94 procent och Indien med 151 procent.

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)