Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sex företag får köra serviceresor i Sörmland – storslam för Uppsalaföretag

TaxiKurir i Uppsala får en stor del av Serviceresorna i Sörmland. Foto: Sven Ängermark.

TaxiKurir i Uppsala får en stor del av Serviceresorna i Sörmland. Foto: Sven Ängermark.

Det blir sex olika företag som får köra serviceresor och annan anropsstyrd trafik i Sörmland från halvårsskiftet nästa år. Det blev klart sedan kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland på fredagen meddelade tilldelningsbeslut i den upphandling man genomfört på uppdrag av kommuner och landsting i Sörmland.

Upphandlingen gällde bland annat sjukresor och färdtjänst samt skolskjutsar i Nyköpings kommun. Totalt handlar det om cirka 400 000 resor om året.

Avtalen löper på tre år med trafikstart den 1 juli 2015 samt med möjlighet till förlängning under ett optionsår. Upphandlingen är värd cirka 330 miljoner kronor.

Sammanlagt har 159 fordon upphandlats: personbilar, specialfordon och bussar.

De företag som har tilldelats uppdragen är TaxiKurir i Uppsala AB med 73 fordon, Taxi Nyköping – Oxelösund AB (43 fordon), Taxi 10 000 AB (33 fordon), Nicklas Thörne Taxi AB (5 fordon), Oppunda Taxi AB (3 fordon) och Tunabergs Taxi AB (1 fordon).

Sammanlagt 19 företag bjöd på uppdragen.

Tuwa Specialtransport, som idag sköter merparten av den trafik som upphandlats, uteslöts med hänvisning till att man gjort sig skyldigt till allvarligt fel i yrkesutövningen. Enligt kollektivtrafikmyndigheten har företaget vid upprepade tillfällen haft undermåliga fordon, fordon som inte varit för yrkesmässig trafik och förare som inte hittat.

Mellan 300 och 400 förare kommer att köra inom ramen för Serviceresor i Sörmland. Samtliga förare ska ha taxiförarlegitimation och gå igenom en förarcertifiering samt även andra säkerhets- och kvalitetsutbildningar innan de får köra serviceresor.

De fordon som används för Serviceresor ska även kunna användas för att köra allmän kollektivtrafik och kommersiell taxi.

– Genom att samla kollektivtrafiken finns möjlighet att öka effektiviteten och förbättra tillgängligheten, säger Fredrik Åberg-Jönsson, Regional samordnare på Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet.

Successivt och med start från 1 februari 2016 arbetar Sörmlands kollektivtrafikmyndighet även med att etablera Servicecenter Sörmland. Där kommer funktioner för bland annat bokning och kundtjänst att finnas för den samlade kollektivtrafiken.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)