Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresenärer andas mycket sot

Bussresenärer i Stockholm får i sig mycket sot. Foto: Ulo Maasing.

Bussresenärer i Stockholm får i sig mycket sot. Foto: Ulo Maasing.

Bussresenärer i Stockholms innerstad får i sig många sotpartiklar. Det visar en studie som har gjorts vid Karolinska institutet och Centrum för arbets- och miljömedicin och som refereras i VTI-aktuellt. Det är forskaren Ann-Sophie Merritt som har undersökt personlig exponering för sot på hårt trafikerade gator i Stockholm.

Ofta mäts sådan exponering med stationär mätutrustning på några fasta platser. en Ann-Sophie Merritt har undersökt vad man får för resultat om man rör sig ute i trafiken. Utrustade med mätinstrument har tre testpersoner fått ge sig ut och promenera, cykla och åka buss i två timmar, tre gånger per dag i elva veckor. Vid ett annat tillfälle gjorde man särskilda mätningar för cyklister under hög- och lågtrafik.

Det färdsätt som ger mest exponering är enligt undersökningen buss.

– Personer som åker buss utsätts för högre koncentrationer av sotpartiklar i den luft som omger dem än de som går och cyklar. Det beror på att de befinner sig mitt i trafiken, bussens dörrar öppnas ofta och luften i bussen vädras inte ut, säger Ann-Sophie Merritt till VTI-aktuellt.

Sothalten var dessutom högre i morgonrusningen än under övrig tid på dagen.

Liknande studier i andra länder har kommit till samma slutsats.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)