Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jättesatsning på elbussar när Paris blir fossilfritt

Blir snart ett fossil. 2025 ska all busstrafik i Paris vara fossilfri. 80 procent av de 4500 stadsbussarna ska vara eldrivna. Foto: Ulo Maasing.

Blir snart ett fossil. 2025 ska all busstrafik i Paris vara fossilfri. 80 procent av de 4500 stadsbussarna ska vara eldrivna. Foto: Ulo Maasing.

Lokaltrafiken i Paris som nästan helt körs av statliga RATP storsatsar på att bli fossilfri. Politikerna i den franska huvudstaden har beslutat att all busstrafik i Paris ska vara fossilfri år 2025. Det innebär en jättesatsning på elbussar. Av de 4500 bussarna i staden ska 80 procent, eller 3600 bussar, då vara eldrivna och de övriga köras på biogas. Ut med diesel, låter parollen.

Det var 2013 som politikerna i Paris beslutade att stoppa dieselbussarna i lokaltrafiken. Nu börjar det bli dags för handling. Idag finns bara 16 mindre elbussar som kör ett par områdeslinjer i centrala Paris.

Av RATP:s 350 busslinjer trafikeras idag ännu nästan alla med dieselbussar.

Idag finns en handfull små elbussar i trafik i Paris. De kör på att par stadsdelslinjer. Foto: Ulo Maasing.

Idag finns en handfull små elbussar i trafik i Paris. De kör på att par stadsdelslinjer. Foto: Ulo Maasing.

På UITP:s mässa och världskongress i Milano presenterades planerna på en omställning av bussflottan, Bus2025, i den franska huvudstaden av RATP:s busschef, Marie-Claude Dupuis.

– Idag har vi 46 hybridbussar och 337 på order. Men nu storsatsar vi på helelektriska bussar, förklarade Marie-Claude Dupuis på ett av seminarierna på UITP:s kongress.

– Nästa år ska vi starta en första helt elektrifierad linje med fullstora stadsbussar. Den ska trafikeras med 20 bussar.

Det blir fransktillverkade bussar med 180 kilometers räckvidd på en laddning och med kapacitet för 92 passagerare. En daglig körsträcka på 180 kilometer täcker in det mesta av den trafik som RATP har.

De 20 procent biogasbussar som kommer att finnas i den framtida bussflottan ska i första hand användas på längre linjer eller linjer där bussarna kör mer än 180 kilometer per dag.

Enligt Marie-Claude Dupuis vill RATP framöver engagera fler busstillverkare i att leverera bussar till Paris. Dels för att få en konkurrens, men också därför att RATP menar att det kommer att vara omöjligt för en enda leverantör att klara de stora volymer som det handlar om.

Tre etapper
Övergången till främst elbussar men också biogasbussar ska ske i tre steg. Den första etappen är man inne i just nu och innebär att de bussar som nu köps in måste vara hybridbussar, helelektriska bussar eller biogasbussar.

Marie-Claude Duouis, busschef vid RATP i Paris:  "Ju snabbare vi är när det gäller att utveckla elbussarna, desto snabbare får vi också ner priserna." Foto: Ulo Maasing.

Marie-Claude Dupuis, busschef vid RATP i Paris: ”Ju snabbare vi är när det gäller att utveckla elbussarna, desto snabbare får vi också ner priserna.” Foto: Ulo Maasing.

– Samtidigt vill vi ge busstillverkarna en stark och tydlig signal att vi i framtiden framför allt vill ha elektriska bussar när vi byter ut våra 4500  bussar, framhöll Marie-Claude Dupuis.

– Ju snabbare vi är när det gäller att utveckla elbussarna, desto snabbare får vi också ner priserna.

Därmed kommer RATP också att ge utvecklingen i Europa en rejäl skjuts framåt.

– Med de volymer som är aktuella kommer vi också att kunna pressa priserna och det kommer i sin tur att gynna även andra städer som vill ställa om till fossilfritt, framhöll Marie-Claude Dupuis.

Växthusgaser och buller
Den andra etappen i omställningen ska ske 2015 – 2017 och innebär att RATP testar en rad olika tekniska lösningar som finns på marknaden. I den tredje etappen, från 2017 – 2025 ska man köpa in bussar på bred front så att all busstrafik i Paris är fossilfri från 2025.

– Syftet med omställningen är tvåfaldigt. Dels att minska utsläppen av växthusgaser i Paris, dels att minska trafikbullret, säger Marie-Claude Dupuis.

Omställningen till el ställer också nya krav på RATP:s 25 bussdepåer som idag ofta är gamla eller mycket gamla och ligger i centrum eller förorterna, en del under marknivå.

– Vi behöver göra en satsning även på depåerna. Men minst lika viktigt är att satsa på utbildning av förare och andra medarbetare, säger Marie-Claude Dupuis.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, UITP Stockholm 2019

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Yutong Eurobus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)