På flera håll i världen är det vanligt att kombinera lånecyklar med kollektivtrafiken, men hittills har det inte förekommit i Sverige. De lånecyklar som finns i exempelvis Stockholm och Göteborg drivs av företag separat utan att vara integrerade med kollektivtrafik. Men i bland annat Frankrike är det inte ovanligt att man på sin kollektivtrafikbiljett också har tillgång till lånecykel. Både Transdev och Keolis erbjuder sdåana möjligheter i städer där de kör. Nu är modellen på väg till Sverige.
Det är Keolis som nu lanserar sin cykeldelning Keobike i Sverige. Konceptet finns redan i sex franska städer och är på god väg att förverkligas i flera andra europeiska länder.
– Vår ambition är att cykeln ska avlasta den övriga trafiken och utgöra en naturlig del av resor med kollektivtrafik, säger Stefan Gustavsson, affärsutvecklingschef på Keolis i företagets nyhetsbrev Keolis Utblick.
– Arbetet måste ske i nära samarbete med kommuner och trafikhuvudmän. Det krävs satsningar på infrastruktur, bland annat att upplåta plats för cykelparkering och uppställningsplatser i anslutning till viktiga knutpunkter.
För att cykeldelning ska fylla sin funktion är det avgörande att lånecyklarna finns i direkt anslutning till kollektivtrafiken så att de erbjuder en smidig övergång mellan olika trafikslag.
Lämna ett svar