Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva kan bli delvis privat

Deutsche Bahns högkvarter vid Potsdamer Platz i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Deutsche Bahns högkvarter vid Potsdamer Platz i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella persontrafikjätten Arriva kan komma att privatiseras delvis. Arriva, som bland annat har en omfattande buss- och spårtrafik i Storstockholm, ägs idag av de statliga tyska järnvägarna, Deutshce Bahn (DB). DB Arriva äger i sin tur Arrivaföretagen i olika länder, bland annat det svårt förlusttyngda Arriva Sverige AB.

I samband med att Deutsche Bahn häromdagen presenterade sin delårsrapport aviserade koncernchefen Rüdiger Grube ett sexpunktsprogram för att göra koncernen ”slankare, mer snabbfotad, effektivare och mer kundorienterad”.

En av de sex punkterna i programmet innebär att DB Arriva tillsammans med transportföretaget DB Logistics kan komma att privatiseras delvis för att ”öka den strategiska utvecklingen och finansiera ytterligare tillväxt”.

Något beslut om delprivatisering av Arriva har dock inte fattats. I mitten av december ska DB:s ledning ta ställning till ett förslag som gäller framtiden för DB Arriva och DB Schenker Logistics.

På presskonferensen om delårsrapporten betonade Rüdiger Grube att det inte handlar om någon utförsäljning av exempelvis DB Arriva.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att vi inte avser att avyttra dessa företag. Tvärtom, vi kommer att behålla den affärsmässiga kontrollen över såväl DB Arriva som DB Schenker Logistics.

DB Arriva ökade under första halvåret sin omsättning med 7,5 procent till närmare 2,4 miljarder euro (22,6 miljarder SEK), men rörelseresultatet sjönk med 2,9 procent till 101 miljoner euro (952 miljoner SEK).

 

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)