Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

159 nya bussar till Värmland

En av 159 nya Volvobussar till Värmland och Nobina. Foto: Nobina.

En av 159 nya Volvobussar till Värmland och Nobina. Foto: Nobina.

I samband med trafikstarten för Nobina i Värmland i december kommer alla bussar som kör för Värmlandstrafik att bytas ut – totalt 159 bussar. Alla de nya bussarna är lika, vilket gör både planering och trafik enklare. Totalt handlar det om en investering för Nobina på omkring 450 miljoner kronor.

Bussarna är tillverkade i Wroclav, Polen. ftermonteringarna sker vid Volvo Bussar i Säffle och leveransservicen hos Volvos respektive återförsäljare runtom i Värmland. Leveransen kommer att ske från mitten på oktober och fram till trafikstarten i december.

Utöver dessa bussar levereras också ett stort antal fordon i några olika typer till skoltrafik i tretton kommuner. Ytterligare cirka 120 fordon förbereds även där för trafikstart.

– Den gula färgen på bussarna blir varmare och mustigare, samtidigt som den är ett utropstecken i trafiken, säger Värmlandstrafiks vd Lars Bull.

Bakom bakdörren finns ett bagageutrymme för större väskor. Bussen har nigningssystem och yttre utrop. Alla linjebussar är utrustade med ett överkörningsskydd på höger sida, utvecklat och producerat i Värmland av värmländska företag.

Invändigt är bussen rymlig och ljus. Sikten är god från alla sittplatser. Tyget i stolarna är av högsta kvalitet från Ludvig Svensson i Kinna, för övrigt samma tyg som används i tunnelbanan i Stockholm. Varje fullstor buss använder cirka 30 meter tyg.

Bussarna är byggda så att rullstolar, barnvagnar och rollatorer kan tas in framifrån och ut genom den bakre dörren. Alla platser i den främre delen är bokningsbara, med extra benutrymme. Plats för en rullstol.

Den bakre delen av bussen har så kallat teatergolv, vilket ger god sikt framåt från alla platser. Stadiga hatthyllor finns för förvaring av handbagage.

Alla bussar är utrustade med wi-fi, luftkonditionering och med övervakningskameror.

Mellan läslamporna vid varje sittplats finns ett usb-uttag så att resenären kan ladda sin telefon. Alla säten är fällbara med trepunktsbälten, fotstöd och armstöd. Varje buss (utom de som ska gå i tätortstrafik) har två inbyggda barnstolar (Sitsafe) och ett antal platser har bälteskrokar som sänker bältet för mindre personer, exempelvis för barn.

Alla bussar kommer att utrustas med hållplatsutrop och realtidsinformation. De nya skärmarna med dubbel funktion kommer senare under våren 2016 på grund av hårdvarubrist. Värmlandstrafik kommer inte att köra reklam i skyltsystemet.

Bussarna är godkända för drift med biobränslet RME till en omfattning av omkring 40 procent av produktionen.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. TriNorth levererar unik barnstol till Värmland – TriNorth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)