Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Dags att prova kundval i kollektivtrafiken”

Lotta Finstorp(M): Testa kundval i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Lotta Finstorp(M): Testa kundval i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen bör tillsätta en utredning om hur en kundvalsmodell i kollektivtrafiken kan utformas och vilka följderna blir. I första hand bör det göras som en pilotstudie i något eller några län. Det föreslår riksdagsledamoten Lotta Finstorp(M) i en motion i riksdagen. I en kundvalsmodell betalar det offentliga en ersättning per resenär till den eller de operatörer som kör trafiken.

Lotta Finstorp pekar på att den kollektivtrafiklag som började gälla den 1 januari 2012 skulle öppna för buss- eller tågföretag som vill köra på rent kommersiell grund. Men bara några få kommersiella linjer har blivit verklighet.

Det beror, skriver hon i motionen, bland annat på att huvuddelen av kollektivtrafiken upphandlas och skattesubventioneras till drygt hälften av kostnaderna. Det gör det omöjligt för kommersiella operatörer att etablera sig på marknaden.

Som stöd för sin motion åberopar Lotta Finstorp en studie från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Den visar att resandet kommer att öka med en kundvalsmodell som ger operatören full frihet att utforma trafiken. Det kan ge kollektivtrafiken lägre kostnader och bättre lönsamhet.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)