Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny VTI-studie: Volvos nya styrsystem minskar risken för arbetsskador hos bussförare

Volvos nya styrsystem minskar belastningsskador på bussförare enligt en ny, vetenskaplig studie. Foto: Volvo Bussar.

Volvos nya styrsystem minskar belastningsskador på bussförare enligt en ny, vetenskaplig studie. Foto: Volvo Bussar.

En ny vetenskaplig studie från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, visar att det nya styrsystem som Volvo har introducerat på sina bussar det senaste året minskar risken för arbetsskador på bussförare. Studien konstaterar att systemet,  Volvo Dynamic Steering (VDS), innebär att muskelbelastastningen  för förarna minskar avsevärt. Vi har tidigare i ett reportage berättat utförligt om systemet och hur det fungerar.

Med många timmar bakom ratten varje dag drabbas bussförare inte sällan av problem med värk i axlar, nacke och armar.

I den studie som VTI nu har genomfört undersöktes hur förarnas muskler belastas under körning, med och utan VDS, och hur stor nytta förarna själva upplever att systemet gör. I testerna mättes aktiviteten i olika muskelgrupper vid vänstersväng, högersväng, körning i rondell och på raksträcka.

Resultaten visar att VDS i genomsnitt minskar muskelbelastningen med 20 till 30 procent och för vissa manövrer med upp till 70 procent.

Anna Anund, docent och fortkningsledare vid VTI i Linköping. Foto: Ulo Maasing.

Anna Anund, docent och fortkningsledare vid VTI i Linköping. Foto: Ulo Maasing.

– Det är ingen tvekan om att den här typen av system förbättrar förarnas arbetsmiljö. Många förare upplever problem med värk i leder och muskler och det är uppenbart att de gynnas av ett sådant här system, säger  Anna Anund, docent och forskningschef på VTI.

I studien konstateras också att kvinnliga förare, som generellt anstränger fler muskler vid manövrering, har lika stor nytta av VDS som manliga förare.

Efter testerna ansåg samtliga 20 förare att de skulle ha stor nytta av VDS i sin vardag och att VDS kan minska muskelvärk, framförallt i axelpartiet.

– Ju längre testerna pågick desto mer positiva blev förarna till systemet. Det här är något de verkligen vill ha, säger Anna Anund.

Ett år eftr introduktionen är över hälften av alla Volvos långfärdsbussar som säljs i Europa utrustade med VDS. Från och med hösten 2017 finns systemet också till Volvos stads- och intercitybussar. Både VDS och studien från VTI presenteras närmare under på den stora nyttofordonsmässan IAA 2016 i Hannover, 22 till 29 september.

Taggat som: , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Och vem har bekostat den ”vetenskapliga studien”? Är det fråga om uppdragsforskning, betald av ett icke obekant svenskt företag i fordonsbranschen, eller möjligen statliga anslag? Klara besked, tack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)