Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

“Alarmerande brist på buss- och lastbilsförare”

Maria Sjölin Karlsson, Transportföretagen: Bristen på bussförare är alarmerande.

Maria Sjölin Karlsson, Transportföretagen: Bristen på bussförare är alarmerande.

”Bristen på buss- och lastbilsförare är alarmerande i storstäderna.”  Det säger Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare på Transportföretagen, i en artikel på Svenskt Näringslivs hemsida. ”Transporter är Sveriges blodomlopp. Hittar man inte kompetens kan det ställa till problem även för andra branscher”,  säger hon.

Maria Sjölin Karlsson framhåller i artikeln att fordons- och transportbranschen som helhet behöver 10 000 nya medarbetare varje år de närmaste åren.

– Bara i bussbranschen behövs 4200 nya medarbetare fram till och med 2018.

– Mest alarmerande just nu är efterfrågan på förare för att klara sommaren 2017. Det är främst i storstäderna som man ser den största efterfrågan på förare men behovet börjar även bli alarmerande i övriga regioner då arbetsmarknadsutbildningarna stått stilla sedan mars. Bristen gäller både bussförare och lastbilsförare.

Share Dela

Taggat som: , ,

6 kommentarer »

  1. Finns ju ett jätteenkelt sätt att lösa det. Alla förare vet tricket. Det enda som kan locka flera förare är ju naturligtvis kraftigt höjda löner. Som alltid så är det efterfrågan som ska styra lönen.

  2. Som Micke säger, så finns det ett enkelt sätt att lösa problemet: ordentligt höjda löner. Statusen på jobbet måste upp. Folk måste känna att busschaufför är ett jobb som man kan leva hyfsat väl på, med tanke på de saker som hot, våld och sjukdomar som man utsätter sig för.

    I ett modernt samhälle, är kollektivtrafiken en absolut nödvändighet. Det är dags att lönen börjar återspegla det.

  3. Jag kan ju inte låta bli att fundera över att arbetsgivarna inte förstår sambandet mellan dåliga arbetsförhållanden och villkor å ena sidan och personalbrist å den andra sidan.
    På min arbetsplats är körtider, paus- och rasttider väl tilltagna och bussarna fungerar. Det är nästan unikt idag.

  4. Jag kan ju inte låta bli att fundera över att arbetsgivarna inte förstår sambandet mellan dåliga arbetsförhållanden och villkor å ena sidan och personalbrist å den andra sidan.

  5. Det har man ju hört om i många år nu. Att det fattas folk. Det har ju utbildats, men dom stannar inte. Och det verkar vara en väldigt svår nöt att knäcka.

  6. Svaret skrev hon själv. Problem att klara sommaren 2017. Är ju semestertiden då den stora bristen uppstår samma problem som i vården.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)