Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bilister som testat gillar bussen

Bilister som har fått prova på att åka buss eller tåg blir mer positiva till kollektivtrafiken och i synnerhet bussen. Foto: Ulo Maasing.

Bilister som har fått prova på att åka buss eller tåg blir mer positiva till kollektivtrafiken och i synnerhet bussen. Foto: Ulo Maasing.

Bilister som har fått prova på att åka kollektivt blir mer positiva till kollektivtrafik efter provtiden. Deras egna erfarenheter bidrar till en positivare syn på kollektivtrafik och kan leda till att de ändrar beteende. Mest lockar bussen. Det visar en ny studie av forskare vid VTI i Linköping, alltså Statens Väg- och Transportforskningsinstitut.

I studien, som genomfördes i Östergötland, fick 41 personer som inte reser kollektivt i samband med sina vanligaste resor, prova att åka kollektivt utan kostnad under två veckor.

Cirka tre månader efter försöket var det 39 procent av deltagarna som fortsatte att resa med buss och 19 procent med tåg.

Resenärernas attityder till kollektiva färdmedel blev mer positiva efter försöket, speciellt avseende buss. Deltagarnas avsikt att använda kollektiva färdmedel i framtiden ökade, säger Sonja Forward, forskare på VTI.

En förstudie i Motala tätort visade att de som redan reste med buss var betydligt mer positiva till kollektivtrafik än de som inte reste med buss.

– De som reste med buss i högre grad ansåg att det var ett snabbt färdsätt, att de kände sig fria och att det var billigt. De tyckte det var viktigt att kunna slappna av under resan, att kollektivresan var billig, att de fick egen tid och att de kunde hjälpa till att bidra till en bättre miljö, säger Sonja Forward.

– Rent allmänt kunde vi se att fler som avsåg att resa med buss eller tåg ansåg att det var viktigt att de kunde bidra till en bättre miljö. Effekten av den sociala normen är här betydelsefull. De som avsåg att resa med buss eller tåg trodde i högre grad än övriga att deras familj och vänner var positivt inställda till att de reste på detta sätt, säger Sonja Forward.

41 personer som inte tidigare rest kollektivt i samband med sin vanligaste resa fick ett gratis resekort värt 500 kronor som räckte i 14 dagar. Innan de började använda kortet och efter testperioden fick de fylla i en enkät, för att se om deras inställning till kollektiva medel förändrats efter det att de provat på.

– Rent allmänt hade inställningen till en bussresa blivit mer positiv och resenärerna instämde i högre grad än tidigare med att resan gick fort och att den var billig. De hade också trott att det skulle vara krångligare än det var med alla byten och att bussen inte skulle gå tillräckligt ofta.

Resenärerna upplevde att det varit lättare att använda bussen än de tidigare trott. Detsamma gällde deras syn på biljetterna, det vill säga att välja och köpa, vilket de efter försöket inte i lika hög grad som tidigare såg som ett hinder.

En liten andel som innan försöket funderat på att resa mer med buss använde efteråt enbart bilen, vilket berodde på att det var för långt till bussen/tåget och att det inte fanns tillräckligt med avgångar så de fick vänta för länge vid byte.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)