Det blir allt vanligare runt om i världen att befintliga trådbussnät inte byggs ut. Istället väljer trafikföretag och myndigheter att satsa på en teknik som innebär att man kombinerar konventionell trådbussteknik med batteridrift.
Sedan flera år har exempelvis en av stadsbussarna i Landskrona drivits med sådan teknik. När bussen körs under luftledningarna för trådbusslinjen hämtas kraften från luftledningen, samtidigt som bussens batterier laddas. När bussen lämnar trådbusslinjen körs den på kraft från batterierna.
Ett av de senaste exemplen på en sådan lösning är staden Cagliari på Sardinien där man har förlängt en trådbusslinje med 4,5 kilometer utan att bygga ut luftledningsnätet. Det är den belgiska busstillverkaren Van Hool som tillsammans med Vossloh Kiepe har levererat fjorton ”duobussar” till lokaltrafiken i Cagliari, Consorzio Trasporti e Mobilità (CTM). Vossloh Kiepe mär ett företag som arbetar med teknik och utrustning för eldrivna fordon, både på väg och på räls.
Bussarnas batterier laddas under färd från luftledningen och gör att bussarna kan klara de luftledningsfria turen på nio kilometer fram och åter. Vid ändhållplatsen finns dessutom en laddstation för snabbladdning. Syftet med den är främst att förlänga batteriernas livslängd eftersom de inte laddas ur så mycket.
Dessutom kan laddning ske i depå nattetid. Vid normal drift kommer dock bussarna med full laddning till depån efter trafikdagen.
Tekniken kan komma att om några år användas i stor skala i Amsterdam. Den holländska storstaden har beslutat att alla stadsbussar senast år 2025 ska vara elektriska. Planen är att bussarna ska få sin elförsörjning från spårvägens luftledningar.
Lämna ett svar