Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordår för Solaris

Solaris räknar med att elbussar de närmaste 2 – 3 åren kommer att bli en hörnpelare i företagets produktion. I fjol utsågs Solaris Urbino Electric till Årets Buss i Europa. Foto: Ulo Maasing.

Solaris räknar med att elbussar de närmaste 2 – 3 åren kommer att bli en hörnpelare i företagets produktion. I fjol utsågs Solaris Urbino Electric till Årets Buss i Europa. Foto: Ulo Maasing.

Med något fler sålda bussar än året innan blev 2016 ett rekordår för den polska busstillverkaren Solaris, rapporterar företaget. Omsättningen nådde 409 miljoner euro (knappt 3,9 miljarder kronor) och totalt sålde Solaris i fjol 1300 bussar, jämfört med 1279 året innan. Familjeföretaget redovisar dock inte lönsamheten. Däremot aviserar man nya modeller i år, bland dem en batteridriven ledbuss.

En större andel av produktionen såldes 2016 på den polska hemmamarknaden än på flera år. Av de 1300 sålda bussarna gick 829 på export och 471 såldes i Polen vilket på den polska marknaden gav Solaris en 66-procentig marknadsandel när det gäller låggolvsbussar för stadstrafik.

I Sverige sålde Solaris förra året fjorton bussar. Foto: Ulo Maasing.

I Sverige sålde Solaris förra året fjorton bussar. Foto: Ulo Maasing.

Av företagets exportmarknader var Tyskland störst med 276 sålda bussar. Till Israel sålde man 170 bussar, till Italien 90, Österrike 75 och Spanien 55. Till Sverige gick i fjol 14 Solarisbussar.

Företaget rapporterar också om ett klart genombrott för sina elbussar. Två polska städer beställde förra året 42 batteribussar från Solaris. Mindre order kom från Finland och Norge. Företagets stadsbuss Urbino i elversion utsågs också i fjol till Årets Buss i Europa.

– Elektromobilitet har varit ett viktigt inslag i vår strategi under många år. Vi har tillverkat trådbussar sedan 2001. 2006 presenterade vi som första europeiska tillverkare en serietillverkad hybridbuss och vi har erbjudit batteridrivna bussar sedan 2011.

– De kommande två – tre åren kommer att vara avgörande för vårt företag när det gäller det här segmentet och elbussar kommer att bli en hörnpelare i vår produktion, säger Zbigniew Palenica i Solaris styrelse där han är ansvarig för försäljning, marknadsföring och eftermarknad.

Solaris uppger att man i år planerar att lansera ledbussen Solaris Urbino 18 i helt elektrisk version, likaså kommer man att ha premiär på trådbussen nya Solaris Trollino. Produktsortimentet kommer också att utökas med en trådbuss som också kan köras på batteri och bränsleceller för att öka räckvidden. Redan har tio sådana bussar beställts av ett trafikföretag i Riga.

Inom spårvagnsproduktionen har Solaris spårvägsdivision och Stadler sedan årsskiftet bildat ett nytt, gemensamt företag som  kommer att delta i upphandlingar av spårvagnar i såväl Polen som i övriga Europa.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)