Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen välkomnar hårdare tag mot spritbussar

De så kallade spritbussarna för in stora mängder alkohol som sedan säljs vidare till bland annat ungdomar. Foto: Tullverket.

De så kallade spritbussarna för in stora mängder alkohol som sedan säljs vidare till bland annat ungdomar. Foto: Tullverket.

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag välkomnar hårdare tag mot så kallade spritbussar, alltså busstrafik som används för att föra in stora mängder alkohol i landet. Spriten säljs sedan vidare till bland annat ungdomar och en del matställen. Som passagerare på bussarna reser personer som har till uppgift att låtsas vara ägare till alkoholen och att uppge att de för in denna för personligt bruk.

Höstens uppmärksammade rättegång mot så kallade spritbussar har bidragit till att straffavgifterna för den som bryter mot reglerna om transport av punktskattepliktiga varor kan komma att dubbleras.

Förslaget är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet inför budgetpropositionen för 2018.

Avgifterna, det så kallade transporttillägget, är den administrativa straffavgift som tas ut om reglerna för flytt av punktskattepliktiga varor såsom alkohol inte följs.

I en promemoria från Finansdepartementet föreslås att nivån för transporttillägg höjs från 20 till 40 procent av punktskatten på de varor för vilka bestämmelserna inte har följts. Ändringen motiveras främst av att det behövs mer effektiva åtgärder mot skattefusk på området.

– Att i samband med bussresor mellan Sverige och andra länder, främst till norra Tyskland, föra in stora mängder billig alkohol till Sverige utan att betala de skatter och avgifter som krävs är en förkastlig verksamhet. Mycket av den alkohol som tas in på det här sättet säljs sedan vidare på den svarta marknaden till exempelvis ungdomar.

– Det är inget som seriösa bussföretagare sysslar med och verksamheten svärtar ner alla de bussföretagare som arbetar hårt för att erbjuda attraktiva bussresor med fina upplevelser. Förslaget som regeringen nu presenterar är ett steg i rätt riktning. Men det är också viktigt att det spanings- och utredningsarbete som polisen drivit i ärendet får fortsätta så att de som ägnar sig åt den här typen av verksamhet kan identifieras och lagföras, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)