Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina köper elbussar från Volvo till Malmö

Nobina har beställt tretton snabbladdade elbussar från Volvo för trafik på linje 7 i Malmö. Foto: Volvo Bussar.

Nobina har beställt tretton snabbladdade elbussar från Volvo för trafik på linje 7 i Malmö. Foto: Volvo Bussar.

Bussoperatören Nobina har beställt tretton elbussar från Volvo. Bussarna ska sättas i trafik på linje 7 i Malmö i slutet av nästa år. Det är den hittills enskilt största ordern på Volvos elbuss, Volvo 7900 Electric, och en av de största satsningarna på helt eldriven busstrafik som gjorts i Sverige. Volvo 7900 Electric serietillverkas från och med i år.

– Det är fantastiskt roligt att en av Malmös huvudlinjer nu helt kommer att elektrifieras med våra tysta och avgasfria elbussar. Eldriven busstrafik bidrar till en avsevärt bättre livsmiljö för alla som bor, reser och vistas i staden och det är en utveckling som vi självklart vill bidra till, säger Jörgen Sjöstedt, Volvo Bussars chef för den nordiska marknaden.

– Det är också betydelsefullt att vi på nytt får förtroende av Nobina som vi levererat bussar till i mer än 80 år och som är en av våra viktigaste samarbetspartner.

Elbussarna är av modellen Volvo 7900 Electric och förbrukar ungefär 80 procent mindre energi än motsvarande dieselbussar. De kommer att drivas med grön el för att minimera miljö- och klimatpåverkan. Bussarnas batterier laddas vid linjens ändhållplatser på mellan två och sex minuter.

Linje 7 går mellan Svågertorp och Ön via Malmö centrum, en sträcka på 14,7 kilometer.

– För Nobina är detta ett kvitto på den strategiska kunskap vi byggt upp och som möjliggör helhetslösningar för elbuss i större skala. Samtidigt glädjande att vi nu kan bygga vidare på denna samverkan med Skånetrafiken och Volvo och bidra till både ökad framkomlighet och hållbarhet i Malmö genom moderna, tysta och energieffektiva busssar, säger Jan Bosaeus, vd Nobina Sverige.

Volvos elbussar har nyligen satts i trafik i staden Differdange i Luxemburg. Utöver helt eldrivna Volvo 7900 Electric omfattar Volvo Bussars program av elektrifierade fordon även hybridbussar och elhybridbussar (laddhybrider). Totalt har företaget sålt över 3500 elektrifierade Volvo-bussar globalt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)