
Trafikverket har beslutat att ge stöd enligt stadsmiljöavtalen för att Umeå ska uetveckla ett modernt betalsystem i kollektivtrafiken. Foto: Patrik Trägårdh.
Trafikverket har nu för fjärde gången beslutat om stöd enligt stadsmiljöavtalen till kommuner och landsting för åtgärder som främjar ökad kollektiv- och cykeltrafik runt om i landets städer. Stödet på totalt 468 miljoner kronor gäller över 100 åtgärder. Rekordmånga ansökningar hade kommit in.
Nytt för i år är att även cykelåtgärder omfattas av stadsmiljöavtalen. I den här omgången ger Trafikverket stöd till 34 kommuner och landsting. Huvuddelen av både ansökningarna och det beviljade stödet gäller insatser för cykel, såsom ny- eller ombyggnad av gång- och cykelvägar samt cykelparkeringar.
Exempel på kollektivtrafikåtgärder som görs möjliga genom stadsmiljöavtal är ombyggnad av hållplatser, busskörfält och andra framkomlighetsåtgärder. Det enskilt största stödet går till upprustning i Stockholms kollektivtrafik.
– Vi har beslutat om stöd för nära 470 miljoner kronor. Stödet ska särskilt främja innovativa, kapacitetsstarka och resurseffektiva lösningar för kollektivtrafik eller cykeltrafik och vi tagit emot rekordmånga ansökningar i år, säger Lennart Kalander, avdelningschef på Trafikverket.
Som motprestation för de projekt som har beviljats pengar åtar sig kommunerna att genomföra andra åtgärder som bidrar till ökad andel hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande. På det sättet får vi ut mer för de pengar som satsas.
Stödet delas ut på uppdrag av regeringen och uppgår sammanlagt till 2,75 miljarder kronor under perioden 2015-2018. I och med denna omgång har sammanlagt drygt 1,7 miljarder kronor fördelats.
Här är de kollektivtrafikåtgärder som får stöd i den här omgången:
Alvesta: Ny bussterminal; förbättrad framkomlighet för bussar;
Avesta: Ombuggnad av Avesta busstation samt av en hållplats i centrala Avesta;
Hammarö: Ny centrumhållplats i Skoghall med anslutning till väg 236; Nya hållplatser utom centrumhållplatsen;
Kalmar: Signalprioritering för kollektivtrafik och cykel;
Linköping: Detektion av bussar för prioritering i trafiksignaler;
Norrtälje: Anpassning av bussterminal;
Skövde: Busskörfält och tvåfältiga rondeller på Vadsbrovägen;
Sundsvall: Om/nybyggnad av knutpunkten Navet; Tillgänglighetsanpassning av tre busshållplatser;
Sölvesborg: Tillgänglighetsanpassning av busshållsplats vid Sölvevägen;
Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting (TF SLL) med Nacka: ATC på Saltsjöbanan;
TF SLL med Stockholm: Ombyggnad av busshållplatsen vid Henriksdals station, ny utformning av bussinfarten mot Henriksdal samt nya kollektivtrafikkörfält; Ombyggnad av ett antal busshållplatser, nya sträckor med kollektivtrafikkörfält och åtgärder i trafiksignaler; Kollektivtrafikkörfält, ombyggnad och flytt av ett antal busshållplatser; Förbättrad framkomlighet för stomlinje 178 och 179; Förbättrings- och upprustningsåtgärder Linje 7; Alla bussar (ca 2200) i Stockholms län kopplas upp via mobil kommunikation, både avseende bussens IT-plattform och biljettsystemen, med en ny bussmonterad router;
TF SLL med Täby: Arninge resecentrum;
Umeå: Utveckling av modern betalsystem för kollektivtrafiken;
Vellinge: Vellinge Resecentrum; Bulleråtgärder vid stationsläge;
Västerås: Trimningsåtgärder Kollektivtrafik; Hörntorpsvägen stopphållplats med mera;
Lämna ett svar