Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Att rapportera förare en säkerhetsfråga”

Länstrafiken Västerbotten uppmanar resenärer att rapportera olämplig mobilanvändning av bussförare under körning. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken Västerbotten uppmanar resenärer att rapportera olämplig mobilanvändning av bussförare under körning. Foto: Ulo Maasing.

Att Länstrafiken Västerbotten uppmanar resenärerna att rapportera när bussförare använder mobiltelefonen på ett olämpligt sätt har kritiserats från Bussarbetarnas riksorganisation. Men Länstrafiken står på sig och menar att det är en fråga om trafiksäkerhet.

Åke Rönnholm, ordförande i Bussarbetarnas riksorganisation diskuterade på måndagen frågan med Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten i Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nyligen uppmanade Harriet Söder resenärer att rapportera när förare använder mobilen på ett olämpligt sätt, men Åke Rönnholm menar att en sådan rapportering inte är bra för någon och att mobilanvändningen inte är något stort problem och att 99,9 procent av förarna inte använder telefonen i bussen.

– Det finns andra sätt att beivra det här på, säger han till SR Västerbotten.

Men Harriet Söder håller inte med.

– Jag tycker inte att det är uppvigling till angiveri. Det handlar om kvalitet. Vi måste låta våra resenärer höra av sig om man inte är nöjd. Dessutom måste man sätta ner foten när det gäller yrkeschaufförer. De har för människoliv när de är ute i trafiken.

Bussmagasinet.se har tidigare uppgett att Länstrafiken Västerbotten bötfäller förare med 1000 kronor om de använder mobiltelefonen under körning på ett sätt som strider mot regelverket. Det är inte riktigt. Det är det aktuella bussföretaget som får betala vite till Länstrafiken, inte föraren. Vi beklagar felaktigheten.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)