Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En bussbiljett i sex Östersjöländer?

Ta färjan över Östersjön på samma biljett som stadsbussen i Karlskrona? Foto: Joakim Larnö.

Ta färjan över Östersjön på samma biljett som stadsbussen i Karlskrona? Foto: Joakim Larnö.

En bussbiljett som gäller i sex länder runt Östersjön och dessutom på färjan över havet? Kanske lite långsökt, men inte omöjligt. På onsdagen inleddes en tvådagarskonferens i Karlskrona om ett utökat samarbete när det gäller kollektivtrafiken i Östersjöregionen. Bland annat intresserar sig deltagarna för möjligheten att utveckla ett gemensamt biljettsystem för resor i regionen.

På konferensen deltar ett trettiotal tjänstemän från Sverige, Polen Tyskland, Danmark, Estland och Litauen. Mötet är starten på Region Blekinges internationella EU-projekt Interconnect.

Under mötet diskuteras hur en framgångsrik kollektivtrafik ska utformas på en rad områden. Det handlar om linjenät, fordonstyper, biljettsystem, informationssystem och kundbearbetning.

Målet är hitta nya lösningar gällande trafik, information och betalning. Ambitionen är att detta ska ge Blekinges näringsliv möjlighet att utveckla system och produkter, som innebär förbättringar som lockar nya resenärer till kollektivtrafiken.

– Ett gemensamt åtagande som vi som kollektivtrafikorganisatörer runt Östersjön har är att minska miljöpåverkan av transporter. Transportsektorn är en av de stora källorna till våra samlade utsläpp och mycket beror på biltrafiken som fortfarande till stora delar framförs med fossilbränsle, säger Magnus Forsberg, strategisk planerare på Region Blekinge.

– En ökad andel kollektivtrafik ger såväl mindre utsläpp, mindre energiåtgång som mindre trängsel och bidrar till trevligare städer som lockar fler besökare.

Utöver de regionala vinsterna har projektet ambitionen att öka utbytet av besökare mellan regionerna genom fler resor över Östersjön. Förbättrad information, enklare biljetthantering och bättre service i kollektivtrafiken ska locka fler att resa över Östersjön utan bil. Ett exempel är att Blekinge ska informera om resmål i Pomorskieregionen i Polen i sin kollektivtrafik.

I projektet ingår att installera monitorer i bussarna i Karlskronaområdet där en nära koppling finns till färjeöverfarten till Polen. Att skapa värde i kollektivtrafiken som ger ökad konkurrenskraft när man väljer sitt färdsätt är viktigt för att nå Blekinges mål gällande mindre miljöbelastning, ökad jämställdhet och ett samhälle där man kan förflytta sig även utan bil.

– Om pilotprojektet ger bra resultat och systemet ger de kostnadseffektiva effekter som erfarenheter från andra områden visar så är planen att systemet ska spridas till andra delar av Blekinge, säger projektledare Wiktor Szydarowski.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)