Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”En storseger för transportnäringen”

Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen: “Ett glädjande besked från regeringen”. Foto: Magnus Sandberg.

”Att regeringen har beslutat att låta yrkesämnena stå kvar på schemat i gymnasieskolans yrkesprogram utan att kortas ned, samtidigt som eleverna ges högskolebehörighet är en storseger för transportnäringen. Beslutet innebär med största sannolikhet att fler elever kommer att vilja söka fordons- och transportprogrammet.” Det säger Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, i en kommentar till det förslag om yrkesprogrammen som regeringen förra veckan skickade på remiss till Lagrådet.

Regeringen vill med det göra yrkesprogrammen mer attraktiva för ungdomar. Idag är bristen på rätt utbildad arbetskraft en av de största utmaningarna på arbetsmarknaden för svenska företag.

Transportnäringarna är en av de sektorer på arbetsmarknaden som har stort behov av att kunna rekrytera nya medarbetare. En av orsakerna är att allt färre elever under senare år har sökt sig till gymnasieskolans yrkesprogram. Regeringens beslut om att låta yrkesprogrammen ge högskolebehörighet öppnar nu dörren för flera att våga välja yrkesprogrammen samtidigt som kvaliteten inte inskränks, menar Transportföretagen.

Antalet undervisningstimmar i yrkesämnena kommer alltså inte att minska, vilket man tidigare befarade från Transportföretagen.

Transportföretagen applåderar nu regeringens förslag om yrkesprogrammen.

– Vi har länge jobbat med frågan om att låta yrkesämnena stå kvar på schemat utan att minska timundervisningen, samtidigt som eleverna ges möjlighet till högskolestudier. En nära och konstruktiv dialog med regeringen har nu lett till detta glädjande besked att ge yrkesprogrammen högskolebehörighet men utan att minska undervisningen i yrkesämnena, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

– Vi tror att beslutet kommer att få fler elever att söka sig till yrkesutbildningarna och till gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Regeringens beslut är med andra ord en politisk storseger för vår bransch och för resten av näringslivet. I förlängningen ser vi även att enskilda elever och samhället står som vinnare.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)