Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora kostnadsökningar hotar för fossilfri busstrafik

Blir det tvärstopp för bussbranschens arbete för fossilfria bussar? Frågan diskuterades på torsdagen av Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Caroline Ottosson, SL-chef, Jens Forsmark, Naturskyddsföreningen och Jonas Kempe, Nobina. Moderator var Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

”Vi hotas av betydande kostnadsökningar som i slutändan drabbar våra resenärer”. Varningen utfärdades av SL-chefen Caroline Ottosson på det seminarium som Sveriges Bussföretag arrangerade på torsdagsmorgonen . Ämnet var följderna av de politiska beslut i Sverige och förslag inom EU som enligt buss- och kollektivtrafikbranschen kommer att bryta satsningen på fossilfri busstrafik i Sverige.

Idag körs 86 procent av den upphandlade busstrafiken på fossilfria drivmedel– och av det svarar HVO för mer än 44 procent. Närmare hälften av råvaran till HVO kommer från PFAD, en restprodukt som uppstår vid produktion av palmolja. Men regeringen vill att PFAD ska klassas om från restprodukt till samprodukt och EU-kommissionen är inne på samma linje. Det kommer att innebära att PFAD försvinner som råvara vid HVO-framställning.

Redan i sommar kommer reduktionsplikt att införas för fossila drivmedel som diesel och bensin. Det innebär att biodrivmedel, exempelvis HVO, måste blandas in i dessa.

Resultatet kommer att bli minskad tillgång, högre efterfrågan och höjda priser på HVO. När Norge införde liknande regler steg literpriset med ungefär tre kronor – och den norska posten återgick till att köra sina transporter med diesel i stället för med HVO.

Drabbar resenärer
Flera av de medverkande på Sveriges Bussföretags seminarium varnade för att många bussar kommer att börja köras på diesel istället för HVO.

Idag kör SL:s busstrafik till 100 procent på fossilfria drivmedel. Bortåt 1000 av bussarna i SL-trafiken körs på HVO och att återgå till fossila drivmedel är inte aktuellt.

Caroline Ottosson, förvaltningschef, Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting. Foto: Ulo Maasing.

Caroline Ottosson, förvaltningschef vid Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting (det vill säga SL-chef) bekymrade sig för prisutvecklingen.

Jonas Kempe, marknadschef, Nobina. Foto: Ulo Maasing.

– Min uppgift är att utveckla en attraktiv och samtidigt kostnadseffektiv kollektivtrafik. Kraftiga höjningar av drivmedelspriset kommer i slutänden att drabba våra resenärer, varnade hon.

Caroline Ottosson framhöll också att SL just nu står inför en ”upphandlingspuckel”. De närmaste åren ska en stor volym busstrafik upphandlas, något som för övrigt gäller stora delar av landet i övrigt.

– För att det ska bli bra krävs långsiktiga spelregler. Det är oerhört viktigt. Det får inte bli ryckigt, och absolut inte gå bakåt mot mindre fossilfritt, framhöll hon.

Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige. Foto: Ulo Maasing.

– Min stora oro är att det här sätter käppar i hjulet för en prisvärd trafik, sa Caroline Ottosson.

Enda alternativet
Jonas Kempe, marknadschef vid landets största bussföretag Nobina, konstaterade att på många håll i Sverige är HVO det enda verkliga alternativet till diesel. Där är varken el eller gas idag möjliga lösningar. Han oroades av den svacka i tillgången på HVO som bussbranschen räknar med som en följd av politiska beslut i Sverige och EU.

– Långsiktigt är jag inte orolig. Vår oro gäller här och nu.Vi har gått över till HVO därför att det är en bra lösning utan några tekniska trösklar. En nergång i tillgången på HVO drabbar oss hårdast som har gått i främsta ledet för fossilfri trafik, sa Jonas Kempe.

Jens Forsmark, sakkunnig, hållbara transporter, Naturskyddsföreningen. Foto: Ulo Maasing.

Bussbranschen ligger nämligen långt före såväl lastbilar som personbilar när det gäller övergång till fossilfria drivmedel.

Svante Axelsson, regeringens nationelle samordnare för Fossilfritt Sverige, ansåg att en fortsatt produktion av HVO från PFAD inte är rätt väg framåt.

– Skönmåla inte PFAD, utan öka kvaliteten och spårbarheten i HVO-produktionen. I den globala debatten är palmolja en värsting. Det gäller att stoppa dålig palmolja och dålig PFAD, annars kommer vi aldrig att få EU med oss. Att bara fortsätta på linjen mer av samma är en dålig strategi, sa Svante Axelsson.

Ingen svacka
Han var dock inte övertygad om att det behöver bli någon svacka i tillgången på HVO nästa år och pekade på att Neste som är en av storleverantörerna håller på att ställa om produktionen till andra råvaror.

– Ställer vi tuffare krav på producenterna får vi bättre produkter och även gehör hos EU i Bryssel. Rädslan för en svacka kommer att bidra till en utveckling av kvaliteten i HVO-produktionen. Överdriv inte heller svackan, men skulle den komma tar jag hellre ett steg bakåt nu för att skapa förutsättningr för en fossilfri fordonsflotta till 2030.

– Långsiktigt kommer elektrifieringen att ta hand om stadstrafiken och biogas samt bränsleceller den långväga trafiken.

– Men vi får räkna med höjda drivmnedelspriser. Alla efterfrågar nu biodrivmedel, sa Svante Axelsson.

Skövlad regnskog
Jens Forsmark är sakkunnig på Nturskyddsföreningen när det gäller hållbara transporter.

– Det är klart att det känns otacksamt med ett stopp för PFAD i HVO-produktionen när man som bussbranschen ligger långt fram i arbetet med en avfossilisering. Men PFAD är ett misstag.

– Problemet med PFAD är att det i världen finns en väldig ökning i efterfrågan på PFAD och det har lett och leder till en omfattande skövling av regnskog i länder som exempelvis Malaysia och Indonesien där varken miljöhänsyn eller mänskliga rättigheter står särskilt högt i kurs, sa Jens Forsmark.

– Det är ingen tvekan om att efterfrågan på PFAD för produktion av HVO bidrar till skövlingen av regnskog.

Jens Forsmark berättade att han själv kommer från Gävletrakten där omkring 90 procent av bussarna i kollektivtrafiken körs på HVO – och där man lyfter fram miljövärdet av att resa med fossilfri kollektivtrafik.

– Jag vill inte se den backlash som kan komma om det visar sig att drivmedlet till bussarna har bidragit till skövlingen av regnskogen.

Samtliga debattörer var dock eniga på en punkt: behovet av långsiktiga regler och förutsättningar.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)