Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningsrekord igen i Stockholm

AIDAaura avslutade på torsdagsmorgonen årets rekordstarkt kryssningssäsong i Stockholm. Foto: Stockholms Hamnar.

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt. Även i år slogs ett nytt rekord. Under årets säsong gästade 281 fartyg Stockholms Hamnar. Kryssningspassagerarna är en viktig del av Stockholms turistnäring och genererar stora inkomster till regionen, inte minst för bussföretag som kör transfers och sightseeing.

Årets kryssningssäsosong avslutades på torsdagsmorgonen när det tyska kryssningsfartyget AIDAaura avgick från Stadsgården. Därmed kan kryssningssäsongen i Stockholm summeras: totalt 650 000 kryssningspassagerare.

– Passagerarantalet är högre än någonsin. Majoriteten av besökarna, ca 50 procent, är tyskar och amerikaner och på en klar tredjeplats kommer engelsmännen, säger Stefan Scheja, kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar.

Under säsongen har 281 fartyg gästat Stockholms Hamnars hamnar. Rekordmånga, 74 fartyg, var så kallade turnaround med passagerare som inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då ofta extra dagar i Stockholm vilket gynnar turistnäringen ytterligare.

– Kryssningsfartygen är en viktig näring för Stockholmsregionen och rederierna, passagerarna och besättningen generar miljardbelopp genom restaurangbesök, hotellövernattningar, sevärdheter, transporter och shopping med mera, säger Fredrik Lindstål(C), styrelseordförande i Stockholms Hamn.

Årets kryssningssäsong startade i april och varade ett halvår. Endast 2009 hade Stockholms Hamnar besök av fler kryssningsfartyg (293). Fartygen då var dock mindre och besökarna runt 200 000 färre det året. I år bjöd rederiet AIDA på flest besök med sina 50 anlöp.

Så här ser siffrorna för de senaste årens internationella kryssningstrafik i Stockholms hamnar ut:

Antal anlöp (inom parentes antalet turnaround):
2016: 230 (57)
2017: 263 (73)
2018: 268 (67)
2019: 281 (74)

Antal passagerare:
2016: 490 000
2017: 600 000
2018: 623 000
2019: 650 000

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

  1. Glädjande med det ökande antalet kryssningsresenärer. Men två problem finns:
    1) DANIEL HELLDÉN (MP) som inte vill ha bussar i innerstaden, trots de avsevärda tillskott som resenärerna medför.
    2) EL-TILLFÖRSELN. De stora kryssningsfartygen måste ligga vid kaj med motorerna på, och sprida avgaser och buller, därför att ansvariga i Stockholm inte ombesörjt tillräcklig tillgång till el. I många andra hamnar är det en självklarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)