
Scania lanserar på Busworld en helt ny generation av sin stadsbuss CityWide med lite rundare former och med många nyheter. Först ut är en version med batteridrift. Foto: Ulo Maasing.
På den stora bussmässan Busworld, som öppnar i Bryssel på fredagen, lanserar Scania en helt ny generation av sin stads- och förortsbuss CityWide. Först ut är en fullelektrisk version, men efterhand kommer nya CityWide att lanseras med alla drivmedelsalternativ. Bussen kommer också att finnas som såväl låggolvsbuss som lågentrébuss.
– Det här är en buss som är helt nydesignad med sikte på framtiden, sa Scanias chef för bussverksamheten, Anna Carmo e Silva, när Scania på torsdagen presenterade nyheten för internationell fackpress.
Bussmagasinet är enda svenska fackmedium på plats på Busworld.

Anna Carmo e Silva, busschef på Scania: ”Vår ledstjärna har varit att ta fram en buss med mer utrymme, ljus och en känsla av renhet.” Foto: Ulo Maasing.
– Vår ledstjärna har varit att ta fram en buss med mer utrymme, ljus och en känsla av renhet.

Fönsterytorna är större på nya CityWide. Scania har också dragit ner fönstren på sidorna, vilket skapar en känsla av rymd. Foto: Ulo Maasing.
– För att hejda den globala uppvärmningen är det helt nödvändigt att bussar kan erbjuda all den komfort som krävs för att övertala fler människor att välja kollektivtrafik, förklarade Anna Carmo e Silva.
Skillnaderna mot dagens CityWide är många.
Bland annat har bussen större fönsterytor som ger en ljusare interiör och nerdrgna fönster på sidorna vilket får interiören att kännas mycket luftig. Det är ett designdrag som tidigare dåvarande Irisbus och Heuliez lanserade för ganska många år sedan.
Nya Scania Citywide har en helt ny interiör med ljusa färger i tak och på väggpaneler.
Sidofönstren har också en högre taklinje, vilket även det bidrar till att mer naturligt ljus kommer in till passagerarna. Innertaket är höjt och har takpaneler med en slät design.
Bredare mittgång och indirekt ljusinsläpp från taket bidrar till en känsla av rymlighet och komfort.
För låggolvsvarianten kommer det att finnas ett extra fönster i bakpartiet, jämfört med den nuvarande CityWide. Detta beror på den nya motorplaceringen.
Vidare kan kunder nu välja extra, lågt placerade, fönster mellan fram- och bakaxel, vilket ger ännu mer ljus i passagerardelen.
Ytterligare en komforthöjande funktion är individuell fjädring fram, som bidrar till en mjukare drift.
Förarplatsen är ny och mycket rymlig med mer benutrymme för föraren, lättare att nå knappar och reglage och dessutom bättre sikt.
Passagerarkapaciteten har ökats upp till 100, beroende på vilken inredning och drivlina kunden väljer.
Den tolv meter långa version som Scania visar på Busworld är helt batteridriven och har en motor på 300 kW. Vid så mycket som åtta procents lutning kan bussen alltjämt köras i 30 km/tim utan överhettningsproblem. Batteriplaceringen är fyra batterier på taket och fyra i det bakre överhänget.Den buss som visas på Busworld kan både snabbladdas via pantograf och depåladdas med CCS-kontakt.
Förutom som elbuss kommer nya CityWide att finnas för andra drivmedel och flera motoralternativ på sju respektive nio liter. Motorn är sidomonterad, vilket i låggolvsutförande av bussen ger tre extra säten bakom bakaxeln.
Utrustad med 7-litersmotorn, den vanligaste för stadstrafik, har bränsleförbrukningen minskats med 3–5 procent. Kombinerat med förbättrad prestanda i växellådan kan ytterligare 1–3 procent uppnås. Tillsammans med introduktionen av en start/stoppfunktion blir den totala bränsleminskningen för diesel och biodiesel 8 procent, och för gasdrift upp till 15 procent.
Ytterligare bränslebesparingar kan uppnås med Scania Opticruise för förortsbussar med lågentré. Dessutom påverkas bränsleeffektiviteten positivt av minskat luftmotstånd, Scanias aktivt förutseende farthållare, elektrisk kylfläkt, SCR-efterbehandling och minskad vikt.
Lämna ett svar