Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nordligaste elbusslinjen: billig i drift men med problem

Europas nordligaste elbusslinje, linje 6 i Luleå, har nu varit i trafik i drygt ett år. Foto: Luleå kommun.

För drygt ett år sedan startade trafiken på Europas nordligaste elbusslinje, linje 6 i Luleå. Nu kan Luleå Lokaltrafik, LLT, summera erfarenheterna av det första årets trafik. Och de är blandade, skriver Norrbottens-Kuriren. Driftskostnaderna är mycket lägre än för konventionella bussar, men problem har inte saknats.

Till tidningen säger Torbjörn Niemi, avgående produktionschef vid LLT, att ett av de problem man stött på har varit snabbladdningen av elbussarna som inte har kunnat ske med full effekt när det regnar, oklart varför. En av laddstationerna har också varit ur funktion i fem månader.

Inte heller dieselvärmarna i elbussarna har inte fungerat bra, vilket har gjort att bussarna har varit kalla vintertid. Någon annan värmekälla finns inte i elbussarna i Luleå.

Driftskostnaderna uppges av LLT vara 55 procdent lägre än för motsvarande dieselbussar.

– Men det bygger ju på att bussarna producerar kilometer. Tyvärr har bussarna gått lite under hösten, säger Torbjörn Niemi till Norrbottens-Kuriren.

Han konstaterar också att det hade varit en fördel om LLT hade köpt ett komplett system, istället för att ha två avtal, ett för bussarna och ett för laddinfrastrukturen. Likaså hade det varit fördelaktigt att satsa på en mer omfattande trafik från början, intre bara fem bussar på en linje.

– Men el är framtiden i kombination med gas för längre sträckor, säger Niemi till tidningen.

Det var i oktober förra året som den ordinarie trafiken på Luleås första elbusslinje startade, först med två bussar som senare utökades till fem. Bussarna är tillverkade av finska Linkker och laddstationerna av polska EkoEnergetyka.

Linjen i Luleå är Europas nordligaste elbusslinje och hur den fungerar följs av forskare vid Luleå Tekniska Universitet.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. På det hela taget en framgåg med andra ord. Att fixa en dieselvärmare kan knappast tillhöra det svåraste som gjorts i världshistorien. Och laddningsproblematiken lär gå till sig med stigande erfarenhet. Däremot borde man nog titta på depåladdning. Då undeviker man mycket av de problemen som uppstår med pantografer och annat. Depåladdning är av många anledningar att föredra framför korta distanser och snabbladdning ofta (färre saker som kan gå fel, jämnare belastning på elnät, mindre rörliga delar och så vidare). BYD levererar kompletta system av den arten, med 100 tusentals elbussar i daglig drift.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)