Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framtiden rullade in i Linköping

På fredagen inleddes projektet med självkörande småbussar när den första bussen sattes i trafik. Foto: Transdev.

På fredagen rullade framtiden in i Linköping. I alla fall om man anser att självkörande bussar är en del av framtiden. Nu har nämligen Linköping fått sin första, självkörande buss vilket vi tidigare rapporterat om. Bussen, tillverkad av franska Navya, har plats för 10 – 13 personer, varav åtta sittande och inräknat den säkerhetsförare som finns ombord, vilket är ett krav från Transportstyrelsen.

Framtiden? Jo, bussen är en del av ett rullande forskningsprojekt som har döpts till Ride the Future och på fredagen var det premiärtur i gråvädret.

– I samverkan mellan VTI och Linköpings universitets kläcktes en vild idé om självkörande bussar som en forskningsplattform. Idén har nu äntligen blivit verklighet och vi på VTI är stolta över att ha fått vara med, säger Anna Anund, forskningschef på VTI.

Steget in i framtiden. Foto: Transdev .

– Vi tar nu steget in i framtiden och hoppas kunna bidra till ökad kunskap inom området hållbar mobilitet och där människans behov och förmågor tas tillvara. Det finns mycket kvar att lära.

Den första självkörande bussen kommer till en början att trafikera en två kilometer lång slinga. Ytterligare en självkörande buss kommer att sättas i trafik en bit in på nästa år.

Den forskning som kommer att utföras på bussarna finansieras genom medel från olika finansiärer, både nationellt och internationellt. Forskare och andra aktörer som vill bidra till ny kunskap kring automatiserade fordon och system som är nödvändiga för dem och som hittar finansiering har möjlighet att använda de självkörande bussarna som plattform för sin forskning. Flera forskningsprojekt har redan beviljats medel, till exempel ett EU-projekt. Och fler ansökningar är under bedömning eller arbetas fram just nu.

Förutom VIT oich Linköpings univertsitet är en rad andra aktörer med i projektet, bland dem Transdev, Östgötatrafiken, Linköpings kommun och RISE.

Försöket i Linköping är inte det första med självkörande bussar i Sverige, men ett av de mest forskningsinriktade.

I Barkarbystaden i Järfälla, nordväst om Stockholm, rullar sedan i fjol autonoma småbussar i reguljär trafik som en del av SL-trafiken.

I Danmark har tillstånd nu beviljats för den första självkörande bussen i blandad trafik. Foto: Holo.

I veckan fick för övrigt det danska företaget Holo det första tillståndet i Danmark att köra med autonoma bussar i blandad trafik och på allmän väg. Där handlar det om två bussar som ska trafikera en stadsdel i östra Ålborg för att öka tillgänglighet och mobilitet för invånarna där.

Bussarna är av samma modell som den första bussen i Linköping och ska trafikera en 2,1 kilometer lång linje med tio hållplatser.

Syftet med pilotprojektet i Ålborg är att öka mobiliteten inom stadsdelen, att göra det lättare för personer med rörelsenedsättningar att förflytta sig och att koppla samman området med annan kollektivtrafik.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)