Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Coronaviruset: Transportföretagen begär förhandlingar om korttidsarbete

Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen där Sveriges Bussföretag ingår. Foto: Transportföretagen.

På grund av den rådande situationen där det nya coronaviruset, COVID-19, påverkar hela transportsektorn i Sverige begär förbunden inom arbetsgivarorgani-sationen Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, nu förhandlingar med samtliga fackliga motparter om avtal gällande korttidsarbete.

– Gemensamt för våra nära 10 000 medlemsföretag är att låga marginaler präglar deras vardag. Det nya coronaviruset har på kort tid påverkat hela transportnäringen och behovet av åtgärder för att säkra arbetstillfällen är i flera branscher stort och akut, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Med anledning av detta begär Transportföretagen att förhandlingarna om korttidsarbete upptas omgående.

UD utfärdade på tisdagseftermiddagen också en avrådan för icke nödvändiga resor till hela Italien. Avrådan gäller tills vidare.

Från olika delar av resebranschen i Norden kommer nu mängder av rapporter om kraftiga minskningar av nybokningar liksom nerskärningar i utbudet på grund av COVID-19. De danska resebyråerna rapporterar nu om en nergång på över 60 procent när det gäller försäljningen av resor.

– Resebyråerna har aldrig tidigare upplevt en situation som liknar denna och det finns inga utsikter till att de blir bättre i en nära framtid. Branschens företag rapporterar om en nergång på över 60 procent av reser för de kommande månaderna, säger Lars Thykier, vd i Danmarks Rejsebureau Forening.

Från flygbolagen kommer också besked om kraftiga nerskärningar i trafiken, vilket också drabbar buss- och gruppresearrangörer. Förutom till Kina och Norditalien har SAS aviserat betydande nerskärningar i sin trafik i Europa. På tisdagen meddelade Norwegian att företaget på grund av situationen med COVID-19 planerar att ställa in cirka 3 000 flygningar från mitten av mars till mitten av juni. Det motsvarar cirka 15 procent av bolagets kapacitet under perioden. Norwegian vidtar även en rad andra åtgärder inklusive permittering av en betydande andel anställda.

Nästan alla flygbolag gör nu stora minsknkngar av sitt trafikutbud. Lufthansa, till exempel, parkerar hälften av sin flygplansflotta och samtliga jätteplan av modell A380.

På tisdagen meddelade även Finnair att man ställer in ytterligare 1 000 flygningar utöver de redan aviserade inställda flygen. Det innebär en nerdragning av Finnairs flygtrafik med totalt 20 procent i april. Det rör förändringar såväl i inrikesflygningarna inom Finland samt i Europatrafiken. Bland annat drar man ner på flygtrafiken mellan Finland och flygplatserna Bromma, Arlanda och Landvetter. Totalt har Finnair nu ställt in 2 400 flygningar till och med den 30 april.

Bussresearrangörerna i Sverige har nu också en svår tid, där nybokningarna av resor helt har stannat av, vilket Sveriges Bussföretags Oscar Sundås informerade om i en intervju i bussmagasinet på måndagen. Intervjun hittar du genom att klicka här.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)