Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark och Polen stänger gränsen – Ny version (kl 23.00)

Danmark stänger gränsen lördag klockan 12.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen sa vid en presskonferens på fredagen att Danmark stänger sina gränser lördag den 14 mars klockan 12. Syftet är att minska spridningen av det nya coronaviruset, Covid-19. Även Polen stänger sina gränser. Ännu är mycket oklart kring vad stängningen innebär för exempelvis busstrafik över den danska gränsen, men dansk polis uppger att svenskar som passerar gränsen på väg hem från ferie ska släppas fram.

Dansk polis och militär kommer att ansvara för gränskontrollerna som kommer att vara i full drift inom några dagar. Färje-, tåg- och flygrutter kommer att stängas helt eller delvis, men i nuläget är det oklart exakt hur detta kommer påverka busstrafik till och genom Danmark.

Bussmagasinet.se har dock kunnat konstatera att enligt den danska polisens hemsida är det tillåtet att passera gränsen för den som har särskilda skäl.

Bland särskilda skäl som gör det tillåtet att passera gränsen finns personer som korsar gränsen för att komma hem, till exempel svenskar, som har varit på ferie utomlands. Detsamma gäller vid transit på flygplats och för flygande personal.

Vanliga familjebesök, turistbesök, affärsresor, studieresor och liknande utgör inte särskilda skäl enligt den danska polisens hemsida.

”Almindelige familiebesøg, turistbesøg, forretningsrejser, studieture o.lign. udgør ikke anerkendelsesværdige formål.

Personer, der krydser den danske grænse for at komme hjem, f.eks. svenskere, der har været på ferie i udlandet, vil blive anset for at have et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Det samme gælder ved transit i lufthavnen og for flypersonale.”

Informationen återfinns om du klickar här. Gå sedan in på Spørgsmål og svar och därefter Hvad er anerkendelsesværidge formål.

Srtena Line stänger sina linjer till Danmark och Polen. Foto: Stena Line.

Även Polen meddelade på fredagen att man stänger sina gränser med anledning av Covid-19. Det gör att färjerederiet Stena Line stänger ner sin passagerartrafik till dessa länder tillsvidare.-

Förändringarna berör följande linjer:

Göteborg-Frederikshavn: Från och med lördag 14 mars klockan 12.00 stänger Stena Line passagerartrafiken mellan Göteborg och Frederikshavn. Linjen kommer tillsvidare att fortsätta att trafikera sin tidtabell med färjorna Stena Danica och Stena Jutlandica men endast transportera frakt ombord.

Halmstad-Grenå: Från och med lördag 14 mars klockan 12.00 stänger Stena Line passagerartrafiken mellan Halmstad och Grenå. Linjen kommer tillsvidare att fortsätta att trafikera sin tidtabell med färjan Stena Nautica men endast transportera frakt ombord.

Karlskrona-Gdynia: Från och med midnatt mellan lördag 14 mars och söndag 14 mars stänger Stena Line passagerartrafiken mellan Karlskrona och Gdynia. Linjen kommer tillsvidare att fortsätta att trafikera sin tidtabell med de tre färjorna Stena Vision, Stena Spirit och Stena Baltica men endast transportera frakt ombord.

Oslo-Frederikshavn: Från och med lördag 14 mars stänger Stena Line linjen Oslo-Frederikshavn tillsvidare. Stena Saga som trafikerar linjen kommer att ligga still i Oslo tillsvidare.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)